Kibővül a Dunaferr igazgatósága

Hírek figyelo.hu

Azonnal hatállyal felmondták az ISD Dunaferr Zrt. ügyvédje, dr. Nagy Péter kézbesítési megbízotti jogviszonyát. Az erről szóló levelet március 5-én írta alá a vasmű tulajdonosa, a ciprusi Steelhold Ltd. nevében Anatolij Tolsztouhov (a hivatalos papírokon Anatolii Tolstoukhov), a levelet március 10-én vették át. A levélben egyebek mellett arra szólítják fel az ügyvédet, hogy haladéktalanul – három napon belül – adja át a tevékenysége során a birtokába került minden iratot a Steelhold képviseletében eljáró dr. Mikó Istvánnak, és jelzik, hogy „kifejtett tevékenységére tekintettel” megvizsgálják, milyen eljárásokat kezdeményezzenek ellene.

A megbízotti jogviszony megvonása fontos momentum azon vita során, amelynek az a tétje, hogy ki jogosult irányítani az ISD Dunaferrt. A társaság működése jelenleg nem törvényszerű, mert Jevgenyij Tanhiljevics (Evgeny Tankhilevich) cégvezető megbízása tavaly lejárt, így a társaságnak nincs törvényes képviselője. (Jevgenyij Tanhiljevics jelenleg a korábbi, de még hatályos kinevezése alapján legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesként jár el.) Az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak is lejárt a megbízatása, illetve lemondtak róla, ahogyan a könyvvizsgáló is.

A vasműnek nincs 2019-re elfogadott éves beszámolója sem.

A törvényszerű működés visszaállításának mikéntjéről azonban két, egymással teljesen szemben álló meglátás él. Nagy Péter ügyvéd szerint az említett lemondások életbe sem léptek a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt egyes kormányrendeletek miatt. Indoklásának és kérelmének megfelelően már bejegyzés alatt van három érintett igazgatósági tag megbízatásának 2021. augusztus 21-ig történő meghosszabbítása. E személyek Leonyid Frumkin, Julija Kaszperszkaja-Birman és Alekszander Zavilov (Leonid Frumkin, Iuliia és Alexander Zavyalov.) Emellett az ISD Dunaferr – a közleményei szerint – rendre hamisnak írja azokat a meghatalmazásokat, amelyeket a Steelhold nevében eljáró személyek felmutatnak. A dokumentumok hamis voltát az illetékes ciprusi minisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva állítja, bár a minisztérium állásfoglalását nem hozta nyilvánosságra.

A Jevgenyij Tanhiljvecs-féle vezetés tehát nem ismeri el az említett Anatolij Tolsztouhovot a Steelhold megbízottjaként,

és feltehetően Nagy Péter kézbesítési megbízotti jogviszonyának visszavonását sem. A cég közleménye jogszerűtlennek nevezte a Steelhold által március 26-án tartott, online közgyűlést is, amelyen megválasztották a társaság új vezetését. Viszont megoldást vár attól a május 6-ra összehívott közgyűléstől, amelyet szintén a Steelhold egyik képviselőjének kezdeményezésére hívott össze a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága.

Május 6-án nyolc napirendi pont lesz.

  • Megválasztják az igazgatóság és felügyelőbizottság új tagjait,
  • meghatározzák e személyek díjazását,
  • valamint megbízatásuk időtartamát.

Adott díjazással és időtartamra könyvvizsgálót is választanak. Visszahívják Jevgenyij Tanhiljevics cégvezetőt, és döntenek az új cégvezető személyéről. Módosítják az alapszabályt, elfogadják annak egységes szerkezetbe foglalt formáját. Végül egyeztetnek és döntenek a 2019-es beszámolóról, a mérlegről, a nyereség felosztásáról és az osztalékról.

A bíróság a kérelemben megjelölt napirendi pontok közül csak azokat vette napirendre, amelyekre elengedhetetlenül szüség van a törvényes működés helyreállításához. Ha határozatképtelen lenne a összehívott közgyűlés, akkor május 12-én megismétlik, szintén a társaság székhelyén. A határozatképesség megállapítása terén perdöntőnek ígérkezik, hogy a cégbíróság elfogadja-e hitelesnek a Steelhold képviselői által felmutatott meghatalmazásokat. A közgyűlésról szóló végzését a bíróság Gelb Sándornak mint a Steelhold képviselőjének postázta. Így hívják a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.

(Borítókép: Az A23,052-es iparvasúti mozdony által vontatott salaküstkocsikat ürítik a salaktároló gödörbe a nagyolvasztó előtt a Dunai Vasmű területén Dunaújvárosban. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink