Ki mit tud a vállalkozásfejlesztésben

Hírek Figyelő
A jelenlegi gazdasági környezetben hangsúlyossá vált a vállalkozás fejlesztés, illetve a kis- és közepes vállalkozások védelme. A nagy beruházások elindulásával komoly szerep jut a beszállítói szegmensre, így érdemes arról beszélni, hogy vállalkozások pontosan milyen támaszt kaphatnak az érdekvédelmi szervezetektől.

Nagyon fontos, hogy a vállalkozásfejlesztés ne csak döntéshozói marketing szlogen legyen – mondta Krisán László a Kavosz Zrt. vezérigazgatója a „Velünk a vállalkozásodért” című konferencián Szegeden. Úgy véli több szakmai szervezet működik, amely zászlajára tűzte a vállalkozás fejlesztést, így az iparkamarák és a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Érdekvédelmi Szervezete) Krisán László a konferencia kerekasztalbeszélgetésén Dunai Pétert az MKIK főtitkárát, illetve Perlusz Lászlót, a VOSZ főtitkárát kérdezte, hogy milyen szolgáltatásokkal igyekeznek megkönnyíteni a tagjaik üzletmenetét.

Balról: Szelényi Viktor, Billo Kármen, Krisán László, Perlusz László és Dunai Péter (Fotó: Vémi Zoltán)

Dunai Péter azt mondta, hogy a vállalkozások a kamarák országos hálózatán keresztül a megyei kamarákon keresztül kerülhetnek kapcsolatba a szervezettel, illetve a szervezet szolgáltatásaival. Ma már a kamarák a gazdasági és vállalkozásfejlesztési tanácsadáson kívül jogi-, külpiacra jutási tanácsadással is foglalkoznak, illetve pályázatfigyeléssel és persze pályázati tanácsadással is rendelkezésre állnak. A legnagyobb hangsúly ma a digitális transzformáción és az új technológiák megjelenésén, illetve a vállalati alkalmazáson múlik. Éppen ezért a szervezet olyan rendezvényeket és a program sorozatokat is szervez, amely tájékozódási pontokat jelentenek a vállalkozások számára ez irányban.

Perlusz László a válaszában kifejtette, hogy a VOSZ és a helyi kamarák összehangolva dolgoznak egymás mellett. A kamarai munka elsősorban a már működő vállalkozásokra fókuszál, míg a VOSZ felvállalta a kezdő, vagy leendő vállalkozások fejlesztését. A főtitkár kiemelte, hogy náluk is a digitális fejlesztések jelentik a fő fókuszt.

Az egykori IFKA, ma Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség fő fokuszában ugyanakkor a fenntarthatóság, vagyis az ESG szabályokhoz való kis- és közepes vállalatok igazodásának segítése és persze az energiahatékonysági fejlesztések állnak – mondta Billo Kármen a szervezet szakmai vezetője. Kiemelte, hogy most indul egy energetikai tanácsadói programjuk, amely keretében a cégek az energetikai stratégia kidolgozása költségeinek 70 százalékát most átvállalja az ügynökség. Ez már egy kapcsolódási pont az ESG-hez, amely a nagyvállalatokon keresztül a beszállítóikra is munkát ró.

Szelényi Viktor a Garantiqa Hitelgarancia Zrt üzletfejlesztési igazgatója a támogatott hitelprogramokról beszélt. Ma ezeknek rendkívül fontosak, hiszen tavaly szinte teljesen megállt a vállalati hitelezés (a megugrott kamatterhek miatt) kizárólag a támogatott hitelek voltak kelendőek.

Borítókép: illusztráció/Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink