Kevesebbet érnek a közjegyzői díj elengedésével kecsegtető akciók

Hírek
A babaváró támogatás mellett jelzáloghitel felvételében gondolkodók másfél éve a legalacsonyabb hitelköltségekkel számolhatnak a mélyben levő referenciakamatok miatt, írja a Világgazdaság

A legjobb pillanatban érkezett a babaváró a hitelpiacra: a családvédelmi támogatást az ügyfelek 80 százaléka lakáscélra igényli, s többségük jelzáloghitellel tervezi kiegészíteni a kölcsönét. Márpedig az elmúlt hónapok legalacsonyabb kamatszintjével kínált hitelekkel lehet a piacon kiegészíteni a minimum 75 százalékos önerőként beszámítható babavárót. (Persze ez minden hitelfelvevőnek jó hír.)

A piacon elérhető jelzáloghitelek kamatszintjét nagyban meghatározó referenciakamatok a hitelfelvevők kezére játszanak. Bár a változó kamatozású hitelek referenciakamata, a három hónapos budapesti bankközi forinthitel-kamatláb (Bubor) szintje az év első hónapjainak szerény hullámzása után a májusi 0,16 százalékról mostanra 26 bázispontra emelkedett, s a féléves Bubor is 5 bázisponttal – 0,26-ról 0,31 százalékra – erősödött, a 12 hónapos Bubor fixingek értéke az év eleji 0,49 százalékról az utóbbi hét hónap alatt 0,45 százalékra süllyedt.

Miután azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) ajánlásának köszönhetően immár a folyósított jelzáloghitelek döntő része hosszan fix kamatperiódusú, beszédesebb, hogy a hosszú hitelek referenciamutatójának számító budapesti kamatswapügyletek (Birs) mutatója még nagyobb mértékben csökkent. Az ötéves fixing 66 bázisponttal volt alacsonyabb tegnap, mint az év elején – 1,55 százalékról 0,89 százalékra csökkent a mutató –, a tízéves referenciakamat pedig ennél is nagyobb mértékben, 68 bázisponttal 2,22 százalékról 1,54 százalékra olvadt január 2-hoz képest. Ilyen alacsony szinten a Birs legutóbb 2018 elején járt.

A pénzintézeti ajánlatok a fentiek miatt az öt és a tíz évre fix törlesztőrészletet kínáló termékek esetében kedvezőbbek lettek.

(Világgazdaság)

Borítókép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink