Kevesebb pénz és több munka – ez várhat a koronavírus után a kosárlabdára

Hírek Gyöngyösi Balázs
A színvonal megmaradhat, ha a klubvezetők és a játékosok is visszavesznek egy kicsit az igényeikből – mondta a Figyelőnek a koronavírus kapcsán Iványi Dalma, a győri női kosárlabdacsapat új vezetőedzője, aki a PVSK akadémiájáról érkezik. A WNBA első magyar játékosa szerint minél több magyar tehetségnek kellene megcéloznia az amerikai profiligát.

A győri női kosárlabdacsapatot Iványi Dalma irányítja a következő szezontól, ami egyben azt is jelenti, hogy véget ért az egykori pécsi közönségkedvenc megbízatása a PVSK akadémiáján. „Megérett bennem a gondolat, hogy az utánpótlásképzésben szerzett tapasztalatok után szeretném magam a legmagasabb szinten, a felnőttek között is próbára tenni. Azt hittem, még egy-két év, mire ezt meglépem, de váltani akkor kell, amikor a lehetőség szembejön. Márpedig Fűzy András, a győri klubelnök most keresett meg” – indokolta döntése hátterét a Figyelőnek Iványi, aki három plusz két évre írt alá a Rába partjára.

Iványi Dalma
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„A bizalom jele a hosszú távú szerződés. Nem azonnal kellenek az eredmények, hanem lépésről lépésre történő építkezés a cél, ami az út végén hosszú évekig biztosíthatja a sikeres győri kosárlabdát. Arra törekszünk, hogy kialakítsunk egy erős magyar magot, minél több játékost kinevelve az utánpótlás-, illetve a felnőtt válogatottnak” – avatott be a részletekbe a sztárjátékosból lett edző. Úgy látja, a koronavírusnak biztosan lesz hatása a kosárlabdára a járvány múltán is. Mint mondta, a gazdaság már nem lesz ugyanolyan, mint volt, és ez a sportot is érinteni fogja. „De a színvonal megmaradhat, ha a klubvezetők és a játékosok is visszavesznek egy kicsit az igényeikből, mert ezt a szakmai szintet valamivel szerényebb anyagi körülmények mellett is el lehet érni. Picit kevesebb pénz és több munka, lehet, hogy egy-két évig összeszorított foggal kell küzdeni, de meglesz ennek is a gyümölcse” – vetítette előre.

Iványi Dalma négy Európa- és egy világbajnokságon szerepelt 1995 és 2009 között a válogatottal, amelynek 2017-től a szakmai stábjában dolgozik.

Emiatt a lehető legnagyobb a rálátása a nemzeti csapat elmúlt évtizedeire, mégis azt mondja, nehéz összehasonlítani a korábbi garnitúrákat a mostanival. „Teljesen átalakult a kosárlabda, sokkal gyorsabb és fizikálisabb, mint a mi időnkben volt. Fontos, hogy kijutottunk a tavaly nyári Eb-re, ahol szép eredményt értünk el, de visszaütött, hogy sok játékosunk a klubjában nem kap meghatározó szerepet, így nincs honnan magabiztosságot hozni a válogatottba” – állapította meg.

Iványi az első magyar WNBA-játékosként az Egyesült Államokban állt a Utah Starzz, a Phoenix Mercury és a San Antonio Silver Stars alkalmazásában is.

„Megtiszteltetés és büszkeség, szívesen emlékszem vissza ezekre a nyarakra.”

Szerinte mindenkinek motiváló a tengerentúli esély, aki a legjobbak közé akar kerülni, ezért is fogadta nagy örömmel a hírt, hogy Határ Bernadett is megmutathatja magát a WNBA-s Indiana Fever csapatában. „Könnyű belelaposodni a megszokott közegbe, Amerika viszont garantáltan új impulzusokat ad annak, aki kijut” – tette hozzá a győriek frissen kinevezett edzője.

További részletek a Figyelő hetilap 2020/19. számában
(Borítókép: Németh Péter / MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink