Kevesebb bürokrácia lesz jövőre az adózásban

Hírek
Korábban az adószakemberek csak úgy kezdhették meg tevékenységüket, ha ehhez engedélyt kértek, ám jövőre elég lehet egy egyszerű bejelentés is. Az adószakemberek nyilvántartásba vételéről szóló NGM rendelet tervezetét mától bárki véleményezheti. E szerint például a nyilvántartásba vételt követő öt év alatt olyan a szakembereknek továbbképzéseken kellene részt venniük, amelyek releváns és naprakész ismeretekkel bővítik a már megszerzett ismereteiket. A nyilvántartásokban most több mint hatezer adószakértő szerepel.

Az adózásban jelentős könnyebbséget hozhat, hogy az adótanácsadói, az adószakértői és az okleveles adószakértői tevékenység egyszerű bejelentéssel is végezhető lesz jövőre. Ez év végéig ugyanis csak akkor kezdhető meg a fenti tevékenységek valamelyiket, ha a jelölt nyilvántartásba vételi kérelmét a hatóság elbírálta és az engedélykiadással egyidejűleg felvette a nyilvántartásba. Az eljárás ügyintézési határideje 45 nap volt.  Az adóbürokrácia-csökkentés újabb állomása most megszüntetheti ezt az engedélyezési eljárást. Az érintetteknek elegendő lehet a bejelentés, és már segíthetik ügyfeleiket tanácsaikkal, vagy például képviselhetik őket az adóhivatal előtt.

A szaktárca nyilvántartásában jelenleg több mint hatezer adótanácsadó, az adószakértői és az okleveles adószakértő szerepel. A lista évente átlagosan néhány száz szakemberrel bővül. A penzugyiszakkepzes.kormany.hu oldalon található névjegyzékben az összes adózási szakember szerepel. Az adóügyeik intézésében szakszerű segítséget igénylő cégeknek, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek itt érdemes a megbízás előtt a jogosultságot ellenőrizni.  

Az érkező könnyítés lényege, hogy amíg jelenleg az adótanácsadóknak kell igazolniuk, hogy megfelelnek a feltételeknek, a tervezet szerint 2018-tól a Nemzetgazdasági Minisztérium a rendelkezésére álló adatok alapján ellenőrzi ezt.

A tervezet szerint a bejelentés vizsgálatának eredménye alapján a gazdasági tárca a jogszabályi feltételeket teljesítő bejelentőket nyilvántartásba veszi, míg azokat, akik nem felelnek meg az előírásoknak, az adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői tevékenység végzésétől eltiltja. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást tudják nyújtani ügyfeleiknek az adózási szakemberek, a nyilvántartásba vételt követő öt év alatt olyan továbbképzéseken kellene részt venniük, amelyek releváns és naprakész ismeretekkel bővítik a már megszerzett ismereteiket.

Az NGM rendelettervezet szövege ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink