Kevesebb bérlő és kisebb alapterületek az irodapiacon

Hírek M. O. A.
Az előző negyedévhez képest közel negyedével kevesebb a bérlő az irodapiacon, letöbben meglévő szerződéseiket hosszabbították meg.

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg kicsivel több, mint 4,3 millió négyzetmétert tesz ki, ezen belül több, mint három és félmillió négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, a fennmaradó 794580 négyzetméter saját tulajdonú irodaházban található – derül ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma első negyedéves összesítéséből. Azt is írták, 2023 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26050 négyzetméterrel bővült.

Ami a keresletet illeti, ez 2023 első negyedévében 76660m2 -t tett ki, amely közel negyedével alacsonyabb az előző negyedév értékénél, az előző év azonos időszakához képest pedig ötszázalékos csökkenést jelent. Legtöbben (56 százalék) meglévő szerződéseiket hosszabbították,, 39 százalék volt az új szerződések aránya az első negyedévben, míg akiknek nagyobb irodaterületre volt szüksége, azok aránya négy százalékot tett ki, előbérleti szerződést pedig egy százaléknyian kötöttek. A legmagasabb bérlői aktivitást a Váci úti irodafolyosó alpiacon mérte az egyeztető fórum, a képzeletbeli dobogó ezüstérmese Pest központ, míg a budai oldal centruma 15 százalékos részarányt képvisel. A legnagyobb ügyletnek számító bérlethosszabbítás, 7290 négyzetméter volt, míg a legnagyobb új bérlet egy több mint ötezer négyzetméternyi területre szólt.

A BRF összesen 120 bérleti szerződést regisztrált az első negyedév során, átlagos méretük 634 négyzetméter volt, ez 12 százalékkal alacsonyabb, mint az előző negyedévben.

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ezek is érdekelhetnek

További híreink