Kevés sikerrel sajátítják el a francia a nyelvet a migránsok

Hírek
Nem megy zökkenőmentesen Franciaországban a migránsok integrálása, egy friss jelentés szerint komoly gondokat okoz a bevándorlóknak a francia nyelv minimális szintű elsajátítása is. 

Elkészült a konzervatív francia szenátor, Roger Karoutchi jelentése a migránsok beilleszkedéséről Franciaországban – írja az Origo.  A 60 oldalas jelentés arról számol be, hogy a migránsok nem járnak el a nyelvórákra, a nyelvvizsgákon megbuknak, egy szót sem beszélnek franciául, ennek ellenére négy évre kapnak tartózkodási engedélyt. 

Nicola Sarkozy korábbi elnök még 2007-be szigorú szabályokat vezetett be a beilleszkedés előmozdítására. Az integrációs szerződésnek nevezett rendeletet a szocialista Francois Holland jelentősen enyhítette. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a migránsoknak 200 francia nyelvórán kell csak részt venniük, és akkor is megkapják a tartózkodási és munkavállalási engedélyt, ha a vizsgán megbuknak. Márpedig elég sokan megbuknak, a jelentés szerint az A1 típusú nyelvvizsgán a migránsok több mint fele kudarcot vall. Ez egy egyszerű alapfokú nyelvvizsga, ahol alapvető élethelyzetekben kellene tudni helytállni. 

2016-ban 26 ezer migránst írattak be nyelvtanfolyamra, Karoutchi egyszerűen alibitanfolyamnak hívja ezeket a kurzusokat, a kétséges eredmények igazolni látszanak a felvetését. Emellett állampolgári ismereteket is tanulniuk kellene a bevándorlóknak, hogy mégis legyen valami fogalmuk arról, hol élnek. A jelentés szerint egészen abszurd módon folyik a képzés, a franciául gyakran egy szót sem beszélő embereknek tartanak előadást a francia történelem nagyjairól. Kollektíven vizsgáznak a csoportok, mindenki átmegy természetesen. Karoutchi ezt az oktatási szisztémát aberráltnak nevezi.

A jelentésében azt írja, legalább 600 órát kellene tanulniuk, legyen kötelező a migránsok aktív részvétele, és csak sikeres nyelvvizsga és valódi polgári ismeretek után kaphassanak tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

Borítókép: northcountrypublicradio.org

Ezek is érdekelhetnek

További híreink