A köztársasági elnök megválasztásának a következő a menete:

  1. Magyarország alkotmánya, az Alaptörvény szerint a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja meg szavazás útján. Első körben a voksoláskor kétharmados többséggel lehet elnököt választani. Ha ez nem sikerülne (a Fidesz–KDNP-nek kétharmados többsége van), másodszorra már egyszerű többség dönt. Fontos azonban, hogy a két szavazást két napon belül kell megtartani.
  2. Ugyancsak lényeges tudni, hogy az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Ő Kövér László, aki viszont a köztársasági elnök helyettesítése idején a képviselői jogait nem gyakorolhatja. Ennek ellenére a Fidesz–KDNP rendelkezik a kétharmados többséggel, miután a 199 fős parlamentben a házelnök átmeneti kiesésével is 134 mandátumot birtokol. Kövér helyett az Országgyűlés elnökének feladatát az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja majd el.
  3. A köztársasági elnököt öt évre választják meg, megbízatása egyszer hosszabbítható meg szintén öt évvel. Vagyis összességében két cikluson keresztül, maximum tíz évig lehet valaki államfő Magyarországon. Eddig ez Göncz Árpádnak és Áder Jánosnak sikerült.
  4. Az Országgyűlésnek a döntéstől számítva harminc napon belül kell köztársasági elnököt választania, vagyis legkorábban márciusban lehet új államfője Magyarországnak.

Címlapfotó: Shutterstock