Ketyeg az óra a Fehér Házban

Hírek D. GY.
Nagyon szoros határidőkkel szembesül a Biden-adminisztráció: az év végéig el kéne fogadni a szociális hálóról, valamint a deficit-plafon emeléséről szóló jogszabályokat.

A Hálaadás-napi szünet után visszatérve sűrű hetek várnak az amerikai törvényhozásra, Karácsonyig több kulcsfontosságú törvényt kellene elfogadni. Az amerikai elnök nemrég aláírta a kétpárti megegyezés alapján született 1,2 ezer milliárd dolláros infrastruktúra csomagot.

A következő nagy falat az 1,75 ezer milliárd dollár összegű, a szociális hálót megerősíteni hivatott törvény,

amelyet december 25-ig kellene átverni a törvényhozáson, ráadásul úgy, hogy a demokratákon belül sincs teljes egyetértés róla.

Adójogi kiskaput zárna be Biden

Ezzel párhuzamosan súlyos teherként nehezedik a kormánypártra, hogy egyezségre kellene jutni az ellenzéki republikánusokkal az adósságplafon megemeléséről. Az amerikai jogszabályok nem GDP arányosan, hanem nominálisan határozzak meg az államadósság mértékét, arra kényszerítve így időről időre a két nagy pártot, hogy megegyezzenek ennek mértékében. Ennek a határideje első körben e hét péntek lenne, de legkésőbb december 15-ig muszáj megállapodni.

Joe Biden amerikai elnök elmondja kongresszusi országértékelõ beszédét az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. április 28-án.
Fotó: MTI/AP/Getty Images North America/Chip Somodevilla

Ha nincs megegyezés, akkor a törvények értelmében egy átmeneti időszak lép életbe,

ennek során vészhelyzeti finanszírozási üzemmódra áll át a közszolgálat és a hadsereg egy része, többek között például nem fizetik ki a veteránoknak járó juttatásokat, márpedig ők igen fontos szegmensét képezik a választóknak. Összesen több százezer közszolgálati alkalmazottról van szó. Legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy az amerikai állam nem tudja lejáró államadósságát megújítani, technikai csődöt lenne kénytelen jelenteni. Ennek valószínűsége azonban igen csekély, egyik párt sem meri – főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben – megkockáztatni, hogy egy tovagyűrűző globális válság alakuljon ki.

Ennek ellenére a republikánusok húzzák az időt. Jövőre időközi választások lesznek az USA-ban, amelynek során a Szenátusban lévő igen csekély – Kamala Harris alelnök szavazata biztosítja a többséget – demokrata fölényt igyekeznek megszüntetni. Egy technikai csőd esetén azzal érvelhetnének a választóknál, a demokraták alkalmatlanok a kormányzásra.

Még az év végéig dönteni kéne továbbá a hadsereg jövő évi költségvetéséről ami szintén nem lesz egyszerű dolog, a képviselők egy másik évről-évre ismétlődő vitaterepe a katonai büdzsé.

Bidennek érdeke lenne megtartani a Fed jelenlegi elnökét

(Borítókép: MTI/AP/Susan Walsh)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink