Adójogi kiskaput zárna be Biden

Hírek Figyelo.hu
A demokraták becsuknának egy adójogi kiskaput, ami az egész részvénypiacra kihathat. Mert a rekordméretűre dagadt ETF alapok vásárlásai döntően befolyásolják az árfolyamok alakulását.

A kampányban beígértnél kisebb adóemeléseket tartalmaz a demokraták adóügyi tervezete. De azért van néhány érzékeny pont, amire felkapta a fejét a tőkepiac – emelte ki a VG cikke.

Élesen bírálta a demokraták adótervezetét, annak piacromboló hatása miatt, Ron Wyden, a Szenátus pénzügyi bizottságának republikánus elnöke. A Wall Street Journalnak kiemelte, hogy a ma már részvénypiaci mozgásokat alapvetően befolyásoló tőzsdén kereskedett alapokra (ETF) eddig nem vonatkozott a tőkenyereség adó, ám most bezárulthat ez az évtizede résnyire nyitott jogi kiskapu. Márpedig az ETF-ek éppen az adóhatékonyság miatt voltak különösen vonzóak a tengerentúlon. Ahol 12 millió háztartás érintett közvetlenül az ETF piacon, melyek átlagjövedelme évi 125 ezer dollár, vagyis ez nem az igazán gazdagok sportja. Miközben a Biden terv a magasabb jövedelmi sávokba tartozók adóztatását célozza.

Az ETF-ek adóztatása az egész részvénypiacot érinti, amennyiben soha ennyi pénz nem áramlott ezekbe az alapokba, melyek mérete mára olyan jelentős lett, hogy komoly árfolyamhatása van a tőzsdéken annak, hogy az alapkezelők éppen mit preferálnak. Ezeknek az alapoknak a kapitalizációja tavaly év végén már elérte az 5400 milliárd dollárt.

A képviselőházi demokraták által 2200 milliárd dolláros adóbevételt ígérő adótervezetébe benne maradt a leggazdagabb amerikaiakat sújtó módosítás, de több ponton is csökkentették a Joe Biden kampányában szereplő pontokat – mondta a gazdasági lapnak Józsa Bence, az Equilor elemzője.

Fotó: MTI/AP/Getty Images North America/Chip Somodevilla

Hozzátéve:

Biden korábban 39,6 százalékos tőkenyereség-adót tervezett kivetni az egymillió dollár feletti jövedelmekre, míg a jelenlegi adótervezetben a hosszú távú tőkenyereség és osztalék adója 20-ról 25 százaléka emelkedne, mely önmagában 123 milliárd dollárt hozhat az államkasszának egy év alatt.

Szintén kimaradt az örökösödésre vonatkozó adótervét érintő kampányígéret is, ugyanakkor bekerült a legmagasabb jövedelmi sávba tartozó, azaz a 400 ezer dolláros éves jövedelem feletti réteg adójának emelése, mely a jelenlegi 37 százalékról 39,6 százalékra emelkedhet, ami 170 milliárd dollárt hozhat az államnak a következő 10 évben. Emellett bekerült egy 3 százalékos adó is, mely az évi bruttó 5 millió dollárt keresőkre vonatkozik, ami korábban nem szerepeld Biden ígéretei között.

Az adótervezet vitája a következő hetek témája lesz, mely várhatóan heves vitákat fog eredményezni és további erős kritikák várhatóak a republikánus oldalról.

(Borítókép: studiostoks, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink