Kettős mérce az európai zöldeknél: a Jobbik miatt az LMP-t leckéztetik, Jávor Benedek sunyít

Hírek
Szörnyű ez a kettős mérce ott Brüsszelben az Európai Zöld Párt frakciójában. Amit az LMP-nek nem szabad, Jávor Benedek simán megteheti.    

Történt ugyanis, hogy az Európai Zöld Párt frakciójának társelnöke, Phillipe Lamberts újra ejnye-bejnyét küldött az LMP-nek, mégpedig azért, mert a magyar zöldek szerintük a szélsőjobboldali Jobbikkal inycselkednek. Eddig még rendben is lenne a történet, hiszen az európai zöldek nagyon utálják a nácikat, karlendítős pártelnökfeleségeket és szkinhedmúltú pártelnököket sem szívesen látják szövetségesként. Csakhogy néhány apró körülmény elkerülte a nagyérdemű frakcióvezető figyelmét.

Ugyanis LMP-s képviselő már nem dolgozik az Európai Zöld Párt frakciójában – igaz, az LMP ettől még a pártcsalád tagja -, de így nehéz lenne a pártot ezért ülepen rúgniuk. Uniós képviselőjük, Meszerics Tamás ugyanis már tavaly októberben búcsút intett az LMP-nek, mivel pártja nemmel szavazott volna a Sargentini-jelentésre, ő meg ezzel nem értett egyet. Vette a kalapját, és ment. Annyira azért nem volt lelkiismeretes, hogy a pártjának köszönhető mandátumról is lemondjon, de ez ugyebár emberi hozzáállás és egzisztencia kérdése.

Szóval nem értjük, hogy a frakcióból így miképp is akarják kiakolbólintani azt a pártot, akinek nem is dolgozik abban egy képviselője sem.

De van nekünk még egy “zöld pártunk”, az LMP-ből kiszakadt, most az MSZP-s szövetségnél tartó Párbeszéd. A párt friss főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely nem is olyan rég hosszú perceken keresztül magyarázta és mentegette a Hír TV-ben az európai zöldek által szélsőjobboldalinak minősített Jobbikot. Sőt, még azt sem tartotta nácizmusnak, hogy 2012-ben a Jobbik jelenlegi frakcióvezetője listázta volna a zsidó kormánytagokat és parlamenti képviselőket. Azt bizonygatta, hogy bár a Jobbik jövője ígéretes, pozitív változás van a pártban. Karácsony és a Párbeszéd láthatóan nem lát semmilyen gondot a szélsőjobbaldallal való együttműködésben.

Jávor pedig Közös Európa néven mozgalmat indított az ellenzéki együttműködésért, a közös ellenzéki listáért. Ebbe a Jobbikot is várná. Nagy támogatója a mozgalomnak az a Róna Péter, aki nemrégiben a Jobbik antiszemita, rasszista múltját mindössze “történelmi görcsnek” nevezte, szerinte a Jobbikkal együtt kell működni az EP-választásokon is.

Ezennel szeretnénk felhívni az Európai Zöld Párt frakcióvezetőjének figyelmét arra, hogy a párbeszédes Jávor Benedek ott üldögél a képviselőcsoportjukban. Sőt, a Párbeszéd esélyesnek gondolta eddig magát arra, hogy az LMP pártcsaládból való kirúgása után magyar szervezetként átvegyék a helyüket.

Jávor az LMP megleckéztetése közben a hátsó padokban sunyít. Talán nem Jávor frakciótagságát kellene legelőször felfüggeszteni?
 

Borítókép: Jávor Benedek zöldpárti képviselő a parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2019. január 30-án. (MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink