Kettészakad a balatoni ingatlanpiac, egyre nagyobb a különbség az árakban

Hírek vg.hu
A Balaton déli partján kínált ingatlanokat kevesebbre értékelik a vevők, miközben az északi parton öntik a piacra a nyaralókat, amiből egy év alatt 21 százalékkal nőtt a kínálat, de az árak ott még így is emelkedtek írj a Világgazdaság.

Egyre nagyobb a különbség a Balaton északi és déli partja között – derül ki az ingatlan.com által a Világgazdaság számára készült összesítésből.

A balatoni körkép azért érdekes különösen most, mert az eladó ingatlanokra érkező érdeklődések alapján érezhető a kereslet megtorpanása az árak függvényében – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mint rámutatott: 2023 első négy hónapjában a Balaton déli partján található településeken kínált ingatlanok esetében 90 millió forintos vagy annál olcsóbb ingatlanokra érkezett az érdeklődések háromnegyede, idén viszont már 88,9 millió forint a lélektani határ. Ez egyértelműen arra utal, hogy kevesebbre értékelik a vevők a Balaton déli partján eladó ingatlanokat mint tavaly, ami az árak szintjén is meglátszik a szakértő elmondása szerint. (A balatoni ingatlanpiaci trendeket, a kereslet-kínálat és az irányárak változását a 250 millió forint alatti kategóriában vizsgáltuk.)

Hol húzódik a lélektani árhatár a Balatonnál?

A déli parton fekvő településeken az eladó lakások, házak és nyaralók átlagos négyzetméterára jelenleg 1,03 millió forint, míg tavaly ilyenkor még 1,06 millió forint volt. Az északi parton ezzel szemben 988 ezer forintról 1,01 millióra kúszott fel az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterára az Ingatlan.com adatai alapján.

Kicsit távolabb sem jobb a helyzet, a déli part környékén található településeken a kereslet megtorpanása még látványosabb.

Az Ingatlan.com-on az eladó ingatlanok iránti érdeklődések háromnegyedét tavalyi első négy hónapban a 43,9 milliós vagy annál olcsóbb ingatlanok fedték le, idén viszont a kereslet 75 százaléka esetében a lélektani határ 39,9 millió forint volt.

Mi történik az északi parton?

A Balaton északi partján viszont továbbra is virágzik a kereslet. Tavaly az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések háromnegyede ugyanis maximum 106 milliós ingatlanokra érkezett, idén viszont már 109 millió volt a lélektani határ. Az északi part környéki településeken pedig tavaly és idén is változatlanul 75 millió forintnál húzódik meg a kereslet háromnegyedét lefedő lélektani árhatár.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Megyei Napló / Pesthy Márton

Ezek is érdekelhetnek

További híreink