Kétszázmilliárdos program a zöldberuházások felgyorsítására

Hírek vg.hu
Új tőkeprogramot indít a Nemzeti Tőkeholding a Baross Gábor Tőkeprogram második pillérének keretében – közölte a Világgazdaság.

Elindult a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Tőkeholding (NTH) által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

Az NTH csoport a programot nemzetközi gyakorlat alapján, az Európai Befektetési Alap (EIF) 2022. évi Klíma és Infrastruktúra tőkeprogramjának mintájára, valamint az eddigi tapasztalatokat felhasználva építette fel. Ennek megfelelően a program révén olyan hazai központú, főként közép- és nagyvállalkozások fejlesztéseinek, beruházásainak finanszírozása, fejlődésük elősegítése valósulhat meg, amelyek a nemzetgazdasági szempontból meghatározó zöldgazdaság, zöldenergia és fenntartható fejlődés fellendítéséhez kapcsolódóan végzik tevékenységüket és érdemben hozzá tudnak járulni Magyarország klíma- és energiafüggetlenségi céljainak eléréséhez.

Tervezetten összesen négy, egyenként 50-50 milliárd forint jegyzett tőkével induló alapot hívnak életre, amelynek – a Nemzeti Tőkeholding által meghatározott szabályozói keretek értelmében – minimum 30 százalékát, azaz 60 milliárd forintot a magánbefektetők hozzájárulása tesz ki. Ez az arány elősegíti a magánfinanszírozás mozgósítását, a köz- és magánszféra között létrejövő finanszírozói partnerségek kialakulását, a piaci sztenderdek hathatós érvényesülését.

A tervezettek közül az első, a CLM Future Magántőkealapot már bejegyezték, az alapból megvalósuló befektetések pedig elsősorban a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelést, annak terjesztését és tárolását, az energiahatékonyság növelését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az energiatermelő iparágak dekarbonizációját és az okos infrastruktúra térnyerését célozzák.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Circlephoto, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink