Két új tagintézménnyel bővül a KiberPajzs összefogás

Hírek Tóth Balázs
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Magyar Államkincstár is csatlakozott a KiberPajzs projekthez. Az MNB, a Magyar Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, az ORFK, az IM és az SzTFH közös oktatási és kommunikációs együttműködése a lakosság felkészítését tűzte ki célul a digitális pénzügyi bűnözők ellen, akik főleg a fogyasztók érzelmi manipulálásával, illetve megtévesztésével támadnak.

A KiberPajzs projektben résztvevő intézmények a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fogtak össze. A projekt tagjain túl nemcsak az érintett pénzügyi szolgáltatók, hanem további piaci szereplők és szervezetek is figyelemfelhívó kampányokkal igyekeznek a digitális pénzügyi ismereteket fejleszteni. A Magyar Nemzeti Bank aktív részvételével tavaly novemberben életre hívott KiperPajzs kibervédelmi edukációs és kommunikációs együttműködéshez a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Magyar Államkincstár (Kincstár) is csatlakozott, melyet sajtótájékoztató keretében jelentettek be az érintett szervezetek.

A Magyar Államkincstár cégtáblája irodaházának bejáratánál a fõváros V. kerületében, a Hold utca 7. szám alatt. MTVA/ Róka László

Az eseményen a Magyar Bankszövetség és a Médiaunió Alapítvány képviselői is tájékoztatást adtak a kiberbiztonság területén történt lepésekről. Az MNB részéről Patai Mihály, a jegybank alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy számos intézmény és a hazai pénzforgalom legnagyobb szereplői közösen dolgoznak azon, hogy a fogyasztók felismerjék az elektronikus pénzforgalomhoz kötődő veszélyeket. Ennek érdekében megújították a közel egy éve indított kiberpajzs.hu honlapot, ahol komplett tudástárral, felhívásokkal, érdekes cikkekkel és egyszerű videós üzenetekkel mutatják be a főbb csalási formákat. Az alelnök bemutatta az MNB nyáron kiadott új ajánlását is, mely számos elvárást támaszt a hazai bankok felé a visszaélések megelőzése és visszaszorítása érdekében. Patai Mihály bejelentette, hogy az MNB kezdeményezésére – a GIRO Zrt.-vel együttműködve – egy központi visszaélésszűrő rendszer bevezetését is tervezik, amely valós időben szolgáltat olyan többlet információkat, amelyek a pénzforgalmi szolgáltatók saját elemzéseiből nem deríthetők ki. A kormány minden eszközt megragad annak érdekében, hogy megvédje a családokat és a háztartásokat, ez alól a pénzügyi biztonság sem jelent kivételt – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium képviseletében Túri Anikó. Az államtitkár hozzátette, hogy a digitalizáció térnyerésével együtt sajnálatosan a csalások és visszaélések száma is növekszik, így minden korábbinál fontosabbá vált a pénzügyi tudatosság fejlesztése. Ezt a célt szolgálja a PÉNZ7 rendezvénysorozat és ezt erősíti a KiberPajzs is, amelyhez már a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is csatlakozik. A minisztérium célja, hogy az ismeretek bővítésén túl felhívja a figyelmet, hogy bármilyen probléma esetén az azonnali cselekvés az egyik legfontosabb teendő, továbbá megerősítse a csalás vagy megtévesztés áldozatává válók segítését és megfelelő tájékoztatását – összegezte a GFM államtitkára.

A KiberPajzs együttműködésben a Magyar Bankszövetségen keresztül a kezdetektől részt vett a Magyar Államkincstár, a téma fontossága miatt most önálló résztvevőként is csatlakozott az intézmény. A Magyar Államkincstár piacvezető az értékpapír forgalmazásban, több mint 820 ezer ügyféllel. Az Államkincstár saját és partnerein keresztül értékesített állampapír-állománya meghaladja a 7 000 milliárd forintot. Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta: az a cél, hogy növeljék az ügyfelek kiberbiztonsági tudatosságát és az értékpapírszámlák védelmét. Kiemelte, hogy a Kincstár rendszerei biztonságosak, folyamatosan tesztelik és fejlesztik azokat. A bűnözők nem a Kincstár rendszereit célozzák meg, hanem az ügyfeleket, és sajnos, az ügyfelek gyakran maguk adják meg adataikat a csalóknak. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára kiemelte, hogy a kiberfenyegetés a mindennapokban olyan, mint az egészségünk terén a Covid-járvány volt. A kibertér biztonsága a közös védekezés mellett egyéni óvatosságot és tudatos figyelmet követel meg. A KiberPajzs egy különleges program a „virtuális immunrendszer” megerősítésére. Az MNB adatai szerint 2023 első negyedévében a bankkártyákhoz kapcsolódó visszaélések összértéke meghaladta az 1,6 milliárd forintot, míg az elektronikus pénzforgalomhoz (elsősorban az átutalásokhoz) kapcsolódó sikeres visszaélések értéke ennek közel a duplája volt, elérte az 3,1 milliárd forintot. Magyarországon a teljes pénzforgalomhoz viszonyítva, továbbra is alacsony az elektronikus pénzforgalmon keresztül megfigyelhető visszaélések aránya – tette hozzá a Magyar Bankszövetség főtitkára. „A kulcs te vagy!” címmel indult el az idén 15 éves Médiaunió Alapítvány kampánya, amely a kibertér veszélyeire hívja fel a figyelmet. A magyar felhasználók több mint ötöde vált már online csalás áldozatává – derül ki a Médiaunió IPSOS-szal együttműködésben készített kutatásából. „A kiberbűnözők legtöbbször közvetlenül a felhasználót akarják megtéveszteni, ezt pedig sajnos, egyre kifinomultabb módszerekkel teszik, ezért választotta a Médiaunió idei kampánytémának az online adat- és pénzügyi védelmet” – mondta Kardos Ferenc, a Médiaunió Alapítvány ügyvezetője. A kutatás biztató eredménye, hogy az online csalás áldozatául esett felhasználók 69,9 százaléka tudta, kihez kell fordulnia segítségért. Ez pénzügyi csalások esetében a számlavezető bank. „A kulcs te vagy!” kampány honlapja az ő kezükbe is hatékony eszközöket ad. A KiberPajzs projekt kiemelten figyel a fiatalkorúakra, a fokozottan kiszolgáltatott társadalmi csoportokra (így az idősekre), de a fogyasztók mellett megelőző jellegű üzeneteket fogalmaz meg a kis- és középvállalati, illetve az egyéb céges ügyfelek felé is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetnek

További híreink