Két év után már dolgoznának az anyukák

Hírek Figyelo.hu

Ma Magyarországon a szülési szabadságról való visszatérés nem mentes a kihívásoktól, a szülők kevesebb mint fele – 46 százaléka – folytatja a munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment – írja a Világgazdaság cikke.

Közülük 68 százalék ugyanabban, 17 százalék más, 10 százalék viszont alacsonyabb pozícióban dolgozik – derül ki a kisgyermekes szülők visszafoglalkoztatásáról készült kutatásból, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a British Telecommunications (BT), az Ingatlan.com, a K&H Bank és a MetLife készített közösen.

A sikeres visszatérés záloga a munkavállalók szerint a fokozatosság és a rugalmas munkavégzési formák lehetősége, valamint a több bölcsődei kapacitás megteremtése

– mondta Révész Bálint, a K&H humánerőforrás-főosztályvezetője a Magyar Tudományos Akadémián rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Hozzátette: a pénzintézet négyezer alkalmazottja közül általában évente 320 munkatárs van távol gyerekvállalás miatt, és 100 kisgyerekes tér vissza.

Az alkalmazottak 87 százalékát vissza is veszik, 2007-ben ez még csak a munkavállalók 20 százalékára volt igaz.

Az látszik, hogy az édesanyák egyre rövidebb ideig maradnak távol a munkahelyüktől, 48 százalékuk két év után vissza szeretne jönni, korábban a többség a gyerek hároméves koráig otthon maradt – tette hozzá a szakember.

Kiemelte, hogy a részmunkaidős foglalkoztatásban viszont Magyarország lemaradása hatalmas: míg itthon 5 százalék, más uniós országokban már 15 százalék felett van az atipikus foglalkoztatás ezen formája.

.

Borítókép: Prostock-studio, PuzzlePix/Shutterstock