Két év börtönre ítéltek két lengyel újságírót Belaruszban

Hírek MTI

Két év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Fehéroroszországban a Belsat lengyel tévécsatorna két újságíróját, akit a közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése miatt állították bíróság elé.

A huszonnyolc éves Kacjarina Andrejava és a huszonnégy esztendős Darja Csulcava, a Belsat varsói székhelyű, Fehéroroszországban sugárzó lengyel televízió két riportere tavaly novemberben került őrizetbe, miután november 11-én élőben közvetítettek egy erőszakos cselekménnyel végződött tiltakozó megmozdulásról.

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetõk egyikét veszik õrizetbe rendõrök Minszkben 2020. november 8-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással gyõzött. (MTI/EPA)

Akkor a tüntetésen részt vevő Raman Bandarenka 31 éves festőművészt rendvédelmiek elhurcolták, később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították azzal, hogy „a verekedéskor megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit a fogdában szerezte.

Az említett verekedésről a két riporternő egy szomszédos ház 13. emeletéről tudósított, később a rendőrség bemérte és őrizetbe vette őket. Akkor a rendőrök erőszakot alkalmazva előállítottak több tucat tiltakozót.

Az újságírókat eleinte csak szokásos, hétnapos letartóztatásba helyezték illegális gyülekezésben való részvétel címén, miközben nem vehettek részt ilyen megmozduláson. A hatóságok egy hét múlva sem engedték szabadon őket, hanem büntetőjogi eljárást indítottak ellenük. A nyomozóhatóságok megállapították, hogy a két újságíró cselekedeteivel akadályozta 13 busz, három troli és három villamos közlekedését.

A két újságíró a múlt héten kezdődött per során tagadta bűnösségét. Fehérorosz jogvédők politikai foglyoknak tartják őket.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta a járványkorlátozások ellenére rendszeresek voltak a hatodszor is hatalomra került Lukasenka elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni, több mint harmincezer embert állítottak elő.

(Borítókép: Stringer, Europress/AFP)

További híreink