Két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás

Hírek
2023-ban tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége. Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb. Áramból összesen 41 terawattórányit használtunk el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél. A nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást és az ellátás biztonságát.

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint a lakosság több mint 3 milliárd köbméter, a gazdasági szereplők közel 5,5 milliárd köbméter földgázt használtak fel 2023-ban. A mérséklődés a két nagy fogyasztói kategóriában, éves összevetésben rendre 10,7 és 11 százalékos volt. A negyedik negyedéves mutatók kismértékű növekedést jeleznek, a mintegy 2,7 milliárd köbméteres összes igénybevétel 1,3 százalékkal múlta felül 2022 utolsó három hónapjának szintjét.

Tavaly novemberben hosszú idő után először nőtt az áramfogyasztás a megelőző év azonos hónapjához képest, és emelkedés volt tapasztalható decemberben is. Az utolsó negyedév így a közel 11 terawattórás felhasználással az egész éves csökkenéssel szemben 2,1 százalékos bővülést hozott.

Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló kalkuláció szerint az október közepén kezdődött fűtési szezon 2023-ra eső részében gázból közel 2,5 milliárd köbméter, áramból mintegy 9,5 terawattóra fogyott Magyarországon. 2022 azonos időszakához viszonyítva ezek a számok 1,8, illetve 3,1 százalékos növekedést mutatnak.

2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve lesz, ami a vállalkozások energiaigényének emelkedésével járhat.

Az Energiaügyi Minisztérium azt közölte, hogy a magyar családok változatlanul Európában a legolcsóbban jutnak hozzá a legfontosabb energiahordozókhoz. Ezért a kormány elkötelezett amellett, hogy Brüsszel kérése ellenére megvédje a rezsicsökkentést. A legutóbbi adatok szerint földgázból a háztartások mindössze tíz, áramból pedig húsz százaléka fogyasztott a rezsivédett sáv feletti mennyiséget. Az ellátásbiztonság fontos garanciája, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége még mindig 86 százalék fölötti. A valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat idehaza 57 százalék, ez az európai országoké közül a harmadik legmagasabb érték, az uniós átlagnak több mint kétszerese.

A kormány számos intézkedéssel segíti a tudatos felhasználást. Többféle támogatással ösztönzi például a vállalkozások, középületek és lakóingatlanok energiahatékonyságának javítását a decemberben elfogadott helyreállítási terv és annak REPowerEU energetikai fejezete is. A január közepén megnyíló Napenergia Plusz Program a családok számára kínál vissza nem térítendő forrást a zöldenergia saját célú termeléséhez és későbbi fogyasztásra eltárolásához. Az egy ingatlanra jutó akár 5 millió forint állami hozzájárulás erősíti a háztartások önellátási képességét, tartósan mérsékli áramszámlájukat.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink