Kész átverés, forgatókönyv-szerű hadjárat áldozata a marosvásárhelyi katolikus iskola

Hírek
Félrebeszél, félrevezet, szembehazudik mindenkit, még a pápai nunciust is. Emberek, gyermekek sorsán gázol keresztül, megveszi az ügyészt, bírót, kormányt, tanfelügyelőt. Ugyanolyan taktikával hinti a hazugságokat, amilyennel teletöltötte a világot a modellértékű kisebbségvédelemmel, és amilyennel megtámadta a Minority SafePacket (az európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést - a szerk.) - így jellemzi fb-bejegyzésében a román állam magatartását a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum kivéreztetése kapcsán egy, a rendszert belülről-kívülről jól ismerő volt RMDSZ-es parlamenti képviselő, egykori bukaresti helyettes államtitkár, aki korábban maga is áldozata lett az igazságügyi köntösbe burkolt  magyarellenes leszámolásnak.

Csütörtöki hír, hogy a megszűnés küszöbére jutott a marosvásárhelyi katolikus iskola. Alig egy hete még reménykedtünk, hogy megmarad, hiszen a város főterén tüntető magyar szülők képviselőjét, Csíky Csengelét Vatikán bukaresti nagykövete értesítette, hogy a bukaresti kormány szerint, ha összegyűjtik pár nap alatt a cikluskezdő osztályokba a megfelelő számú diákot, akkor folytatódhat az oktatás az intézményben. A pápai nuncius értesítését a szülők úgy értelmezték, hogy egy a számukra (az iskola számára) kedvező bírósági döntés alapján sürgeti a román tanügyminisztérium az aláírásgyűjtést. El is küldték összesen 114 alsós és felsős gyermek szüleinek a szándéknyilatkozatát Bukarestbe, de amikor a vatikáni nagykövet továbbította volna, azt a választ kapta a román kormánytól, hogy hiába minden, nem indulhatnak el az új osztályok, és a többiek se maradhatnak meg egy augusztus 2-i bírósági határozat értelmében. Mi derül ki ebből? Hogy a kormányzat átverte mind a szülőket, mind a pápai nunciust, mind pedig a Gyulafehérvári főegyházmegyét és vagyonkezelőjét, azaz az iskola fenntartóját, a Római Katolikus Státust. És átverte a magyar közvéleményt is. Csütörtökön biztosan nem szóltak a Bukarestbe látogató Szijjártó Péternek sem román partnerei, amikor az iskola ügyének megoldását sürgette, hogy éppen most szűnik meg az intézmény.

Az ügy megértése érdekében íme egy kis összefoglaló az iskola történetéről, kálváriájáról:

A marosvásárhelyi római katolikus iskolai oktatás több évszázados múltra tekint vissza, 1525-ben a ferencesek kolostori iskolát működtettek. 1708-tól beindult a gimnáziumi oktatás is. Az Erdélyi Római Katolikus Státus beruházásával 1903-1905 között felépült a Főgimnázium iskolája, amely 1908-ban egy kollégiummal is bővült. Az időközben II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnáziumra keresztelt intézmény épületegyüttesét a kommunista államhatalom 1948. augusztus 2-án államosította, ezt a hatalomváltás után nyolc évvel, 1998-ban visszavonták, de az ingatlant csak 2004-ben szolgáltatták vissza. A kommunista rendszer idején állami gimnázium működött benne, Unirea (Egyesülés) néven egyre több román osztállyal, román többségű vezetőséggel. Az épület visszaszolgáltatása után a Római Katolikus Státus bérbeadta azt a városnak, az Unirea gimnázium fenntartójának, azzal a feltétellel, hogy egy idő után a katolikus magyar iskola tanulóival is megosztják az épületet, addig amíg a város más épületet nem biztosít az Unireának.  Az újrainduló magyar katolikus oktatást pedig 2014-2015-ös tanévig a Bolyai Farkas Elméleti Líceum fogadta be. Az ott működő osztályokat 2015 szeptemberében vitték át a katolikus egyház épületébe, akkor költözött haza tulajdonképpen az iskola, alakult újra egy városi önkormányzati döntéssel az intézmény, Római Katolikus Teológiai Líceum néven. Az Unirea magyar osztályai is a magyar intézményhez kerültek a 2015. januári önkormányzati döntés értelmében, de az épületet továbbra is használhatta az Unirea gimnázium.

Tavalyelőtt tehát eljött az ideje, hogy a bérbeadási megállapodás  szerint a két iskola megosztozzon a tantermeken, amíg az Unirea új épületet nem kap a városi önkormányzattól. És – mint korábban  megírtuk  –  ekkor kezdődött el román oldalról a feszültséggerjesztés, a szülők a város hírhedten magyarellenes rendőrfőnökének a támogatásával a bukaresti sajtóhoz fordultak. A nemigazán magyarbarát Florea polgármester pedig azt mondta, a pápának ír levelet, mert a román diákokat kiszorítják az ingatlanból. A bukaresti média egy része pedig már a meg nem nevezett forrásokra hivatkozva korrupciót emlegetett. Tavaly novemberben a már szinte minden lében kanál korrupcióellenes ügyészség eljárást is indított a katolikus iskola igazgatója, Tamási Zsolt és a megyei oktatásért felelős román főtanfelügyelő, Viorel Somesan ellen, azt állítva: annak ellenére járultak hozzá a gimnázium működéséhez, hogy tudták, valójában nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel. A korrupcióellenes ügyészség más felekezetű szülőket is beidézett, hogy miért pont éppen katolikus iskolába járatják gyermekeiket. Diákokat is beidézett a hatóság. Az iskola jóváhagyási irataiban egyébként lehet, hogy voltak formai hibák, de hol van itt a korrupció? Időközben még a román szülők bizottsága és Florea polgármester beperelte a Maros megyei tanfelügyelőséget, amiért 2015-ben az Unirea magyar osztályait átsorolta a katolikus iskolába. A per és korrupcióellenes ügyészség vizsgálata miatt a Maros megyei tanfelügyelőség új vezetői már nem engedélyezték, hogy a elsőosztályosokat beírathassák a magyar szülők a következő tanévre. Erre a magyar szülők is pereltek és több ízben tüntetettek, a bukaresti szaktárcánál személyesen is tiltakoztak. Onnan azt a választ kapták, hogy nem szólhatnak bele az ügybe, mert a marosvásárhelyi iskolahálózat engedélyezése a város vezetésétől s a helyi tanácstól függ.

Ez a szinte követhetetlen ping-pong zajlik, s közben az iskola elsorvasztása. Hiába tiltakozott az ügyben a gyulafehérvári római katolikus érsekség, a romániai katolikus püspöki konferencia, és állt melléjük a pápai nuncius, akit sokáig hitegettek a román helyi és kormányzati tisztségviselők, hogy minden megoldódik. Most csütörtökön pedig, alig egy héttel az utolsó bíztatás után arról tájékoztatták, hogy már augusztus másodikán ítélet született a Maros megyei tanfelügyelőság ellen (a román szülők és Florea polgármester által) indított perben. Így valószínűleg feloszlatják az intézményt. És ebbe az országba hívták meg a pápát, hogy látogatásával is fényezzék 2018-ban Nagy-Románia megalakulásának századik évfordulóját.

Egyébként még van egy dobása a Római Katolikus Státusnak. Kirakhatná az épületből az Unirea gimnáziumot, hiszen a város vezetésével 2014-ben kötött (2019-ig érvényes) bérbeadási szerződés rögzíti, hogy “ha a Római Katolikus Gimnázium nem alakul meg, vagy a bérleti időszakban megszűnik, a szerződés érvényét veszti".

Borítókép: MTI/Boda L. Gergely

Ezek is érdekelhetnek

További híreink