Keresztény önüldözés Bajorországban

Hírek
Április végi kormányülésén úgy döntött a frissen beiktatott bajor tartományi kormány, hogy június 1-től kötelezővé teszi a kereszt kifüggesztését a közintézményekben, a bejáratok közelében – azaz nem a hivatalokban, hanem azok előterében – jól látható helyre „Bajoroszág történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként”.  

S lőn nyomban olyan ellenkezés, mintha a törvényjavaslatot egyenesen Bahreinben terjesztették volna Hamad ibn Ísza Ál Halifa fenséges színe elé. A tervezet bajor földön is kudarcot termett, a Keresztényszociális Unió (CSU) alkotta egypárti kormány meghátrált, így holnaptól az egyetemeken, főiskolákon, múzeumokban és színházakban csak ajánlott, s nem kötelező a kereszt kihelyezése.

Ami igazán gyalázatos, hogy nem kizárólag a liberálmensevikek ágáltak a törvény ellen, hanem egyenesen Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke kritizálta a Markus Söder vezette kabinet intézkedését. A bíboros úr azt bírta mondani: „egyetlen párt vagy állam, de bíborosként én sem határozhatom meg csak úgy, hogy mi keresztényi… mit is jelent nekünk a kereszt egyáltalán”.

Jesszusom, vajon mit oktathatott az atya plébános korában hittanon?

Hogy mi keresztényi? Ott áll Jézus hegyi beszédében.

„Mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre… mindaz, aki asszonyra néz azért, hogy megkívánja őt, már házasságot tört vele a szívében… aki megüt téged a jobb arcodon, fordítsd oda neki a másikat is… Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért… Amikor te alamizsnát adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adományod rejtve maradjon… Ne aggódjatok tehát és ne mondogassátok: ‘Mit együnk?’, vagy: ‘Mit igyunk?’, vagy: ‘Mibe öltözködjünk?’ (…) keressétek először az Isten országát és annak igazságát, és mindezt megkapjátok hozzá… Ne ítéljetek, hogy el ne ítéljenek titeket… Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik… mindenki, aki hallgatja e szavaimat és tettekre váltja azokat, hasonló az okos emberhez, aki a házát sziklára építette.” (Mt 5-7)

Mit jelent a kereszt?

„Ha valaki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen.” (Márk 8,34), „Hiszen tudjuk, hogy a régi embert bennünk azért feszítették vele együtt keresztre, hogy a bűn teste elpusztuljon, és ne szolgáljunk többé a bűnnek." (Róma 6,6)

Ha valaki hívő, szükségét érzi a keresztnek. Ha valaki nem, akkor vajon miért zavarja? Ártani biztosan nem fog neki. Elgondolkodtató és elkeserítő, hogy éppen ott zajlik keresztényüldözés, ahol kereszténység híján nem lenne civilizáció. Elgondolkodtató és bőszítő, hogy a keresztényeket üldöző mohamedán országokból Európába özönlő muszlimok áradata közepette készségesen felszámoljuk a kereszténységet, nehogy a jövevények megbotránkozzanak a kereszt láttán.

 

Borítófotó: Reinhard MARX müncheni érsek megáldja Habsburg Ottónak, az utolsó magyar király és osztrák császár, IV. Károly legidősebb fiának a család zászlajával letakart koporsóját a müncheni Theatine templom előtt elterülő Odeonsplatzon. Habsburg Ottó 2011. július 4-én, 98 éves korában hunyt el pöckingi otthonában. (MTI/EPA/Peter Kneffel)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink