Keresztcenzúrázás, majd a papi szólásszabadság bírálata, avagy hová vezet az önfeladás

Hírek
Ismét a Lidl. Mindennapi akcióik dömpingjében alig feltűnő, hogy újfent leradírozták a keresztet egy templom képéről. Minap a flamand Ternat városka boltjában, a Szent Gertrúdisz templom tornyáról. Az áruházlánc rövid magyarázata szerint véletlenül. A Lidl tavaly már cenzúrázta (véletlenül?) előrecsomagolt muszakájáról, a dobozt díszítő santorini Anastasis-templom keresztjét.

Furcsák ezek a véletlenek, főleg abban az esetben, ha ismétlődnek. Amennyiben csupán egy alma hull a földre a fáról, azt a véletlen számlájára írhatjuk, a második már figyelmet kelt, a harmadik elgondolkodtat, a negyediknél kijelenthetjük: gravitáció. Sir Isaac Newton, kertjében tovább gondolta a hulló alma esetét, s ráébredt, hogy az erő, amelynek hatására a gyümölcs lefelé esik, tartja helyén a Földet és a Holdat is.

Gondoljuk csak tovább a véletlen cenzúrát! Nem a hülye sajtós elkövetkező sorsát, akitől mindössze annyi telt magyarázatként: véletlen volt; nem is a zavart grafikusét, aki délutáni semmittevéséből felriadva, kereszt eltüntetésbe kapott. A kereszt eltüntetése nem puszta vallási önfeladás, hanem a teljes zsidó-keresztény kultúra, amely mára a világ legélhetőbb, legfejlettebb civilizációját teremtette meg, amelyben az emberi élet, emberi méltóság a legfőbb értékek, feladása, önfelszámolása.

Az elkövetkezőkben kihúzkodhatnánk ezt-azt a Szentírásból, hogy ne sértsük a keresztényeket gyilkoló fanatikus mozlim hívek érzékenységét. Vagy égethetünk izraeli zászlót, mert a zsidó állam, alagútfúró, pániszlamista Hamász terroristákat likvidál. Vagy felhúzhatjuk magunkat a székelyzászló mellé, enyhítve némely románok magyargyűlöletét.

Az önfeladás mindig egy-egy apró, véletlennek tűnő aprósággal kezdődik. Végül a véletlen földre pottyanó almák megmutatják a rendszert. Esetünkben az elkeserítő valóságot, amelyben egyszerűbb lenne cenzúrázni a Szentírást, olyanná formálva, hogy igazolja tetteinket, mint megpróbálni tetteinket igazítani a bibliai mértékhez. Ez az út a katakombákba vezet. Ott, a föld alá bújva, titokban gyakorolhatjuk hitünket, nem sértve mások másságát.

A keresztek bolti cenzúrázásával kezdődik, majd folytatódik azzal, hogy követ dobunk egy katolikus atyára, amiért merészelte, a liturgia végeztével kifejteni politikai meglátását a híveknek. Hogy mi lesz a folytatás, az rajtunk múlik.

Borítókép: sceptr.net
További híreink