Képzési hitel 2021 áprilisától

Hírek Pintér Lívia
Jövő áprilistól a szak- és a felnőttképzésben is elérhető lesz a diákhitel, képzési hitel néven. A Figyelőnek Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója adott címlapinterjút.

„A kormány azzal, hogy a nemzetközi szinten is elismerten sikeres magyar felsőoktatási diákhitelezés jelentős kiterjesztéséről döntött, óriási segítséget nyújt azoknak, akik eddig forráshiány miatt nem tudtak belevágni a magasabb képzettséggel s ezáltal jobb fizetéssel és stabilabb munkahellyel kecsegtető átképzésekbe” – nyilatkozta. Mint azt elárulta, a képzési hitelek bevezetéséről zajló kormányzati egyeztetés felgyorsulásához hozzájárult a Covid–19-járvány miatt kialakult munkaerőpiaci turbulencia is. „A szabad felhasználású képzési hitelek segítségével olyanok is tudnak majd lakóhelyet váltani egy új, kedvezőbb feltételeket kínáló állás betöltése érdekében, akik ezt korábban forráshiány miatt nem tudták volna megtenni” – fogalmazott.

A költségvetési kamattámogatásnak köszönhetően az új szabad felhasználású képzési hitel kamata 1,99 százalékos, míg a képzési díjakra fordítható kölcsön kamatmentes lesz. Igénylésükhöz csak képzési jogviszony igazolásra lesz szükség, a Diákhitel Központ hitelbírálatot nem végez. A kormány döntése alapján a képzési hitelekre is igénybe vehetik majd az édesanyák a családtámogatási kedvezményeket. A felsőoktatásban elérhető hallgatói és a szak-, valamint felnőttképzésben igényelhető hitelek rendszere átjárható lesz, azaz a törlesztés szünetel, amint bármelyik típusú tanulmányokba kezd az adós.

Magyar Péter – beavatva a Figyelő olvasóit elképzeléseikbe – elmondta, hogy megfontolandónak tartanák a Diákhitel Plusz valamilyen formában történő megtartását december 31. után is, hiszen váratlan kiadásoknál és a tanévkezdés jellemzően nagyobb költségeit tekintve is óriási segítséget jelenthet. A május 1-jétől elérhető, maximum félmillió forintig igényelhető, teljesen kamatmentes, szabad felhasználású hitelt immár több mint 17 ezren igényelték.

További részletek és a teljes interjú a Figyelő 2020/34. számában
(Borítókép: Magyar Péter – fotó: Grazmel Photography)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink