Keményen tárgyalt, de végül kiszállt az RMDSZ a román kormány megbuktatásból

Hírek
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem szavazza meg a Sorin Grindeanu román miniszterelnök leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt - jelentette be kedden délután Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Egy nappal korábban úgy tűnt, a szociálliberális koalíció (PSD-ALDE) elfogadja az RMDSZ több kérését, és kiterjesztik a kisebbségek anyanyelv-használati jogát a közigazgatásban, hivatalos ünneppé nyilvánítják március 15-ét, megoldják a felszámolással veszélyeztetett marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyét az oktatási törvény módosításával. Az RMDSZ a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvénytervezet elfogadását is felvetette, hiszen a jogszabályt 2005-ben az akkori Tariceanu-kormány elfogadta, de parlamenti jóváhagyást azóta se kapott. Most pedig ugyanaz a Calin Popescu Tariceanu vezeti a kisebbik kormánypártot, és szövetségese a kormánybuktatásban Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek.

A koalíciós pártok azonban a hétfői egyezséget puhítani szerették volna, mert a román ellenzéki pártok és szinte a teljes bukaresti média nacionalista tiltakozásba kezdett. Azzal vádolták a szociálliberális koalíciót, hogy eladják Erdélyt a magyaroknak. A hangulatra jellemző, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (jobboldali formáció, az Európai Néppárt tagja) egyik képviselője a szakbizottsági ülésekre várakozó képviselőknek a parlamentben hangosan lejátszotta A nagyságos és szent Erdély című hazafias nótát, hogy az RMDSZ-szel való megállapodás ellen hangolja őket.

A szociálliberálisok végül kihátráltak a megállapodásból, mert az RMDSZ nem engedett a feltételeiből. Keményen tárgyaltak végig, s ehhez az állásponthoz tartották magukat a magyar szervezet képviselőházi és szenátusi csoportjai is. A két frakciónak összesen 30 tagja van, s szavazataikkal biztosan átment volna a bizalmatlansági indítvány, bukott volna a Grindeanu-kormány is. Emlékeztetőül: a szociálliberálisok saját kormányuk ellen terjesztettek be bizalmatlansági indítványt, miután Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Grindeanu viszonya menthetetlenül megromlott.

Szerdán tárgyalják a bizalmatlansági indítványt, s kérdéses, hogy sikerül-e összegyűjtenie a koalíciónak az abszolút többséghez szükséges 233 szavazatot, hiszen a nagyobbik kormánypárt megosztott, a baloldali liberális párt (ALDE) frakciójából is eltávoztak páran. A tavaly decemberi választások után 250 mandátuma volt a koalíciónak, most Tariceanu ALDE-elnök úgy számolt, hogy a 247 fős koalícióból 16-17 képviselő nem akar kormányváltást, Grindeanuék tábora szerint sokkal többen vannak. Van a bukaresti parlamentben a nem magyar nemzeti kisebbségeknek 17 képviselőjük, ők általában a koalícióval szavaznak. Valószínűleg bennük bízik a Dragnea-Tariceanu duó, és ki tudja, hogy a jobboldali ellenzékből hány képviselőt sikerül átcsábítaniuk. Egyet már meggyőztek. Szerdán kiderül, hogy mennyi az annyi.   

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink