Kemény lesz az idei nyár: szélsőséges időjárás várható

Hírek vg.hu
A klímaváltozás hatásait az idén is megszenvedi bolygónk. Az üvegházhatású gázok miatt rekordhőmérsékletekre, valamint az általuk okozott szélsőséges időjárási jelenségekre kell számítani világszerte – írja a Világgazdaság.

A klímakutatók szerint az üvegházhatású gázok magas koncentrációja miatt várhatóan idén is folytatódnak az extrém időjárási jelenségek világszerte, miután áprilisban tizenegy alkalommal mértek rekordot a globális felszíni átlaghőmérsékletben – írta a Financial Times.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (CCCS) szerint az eddigi legmelegebb április átlaghőmérséklete elérte a 15,03 Celsius-fokot, 0,67 fokkal haladta meg az 1991–2020-as időszak átlagát, és 1,58-dal magasabb az iparosodás előtti szintnél.

A jelentés szerint az emelkedő hőmérséklet szélsőséges időjárási viszonyokhoz vezethet világszerte, az aszályok, az árvizek és a heves szélviharok pedig egyre gyakoribb jelenségekké válhatnak.

Ázsia nagy része már most is olyan hőhullámokkal küzd, amelyek a Közel-Keleten akár a 48 fokot is elérik, a bolygó több részén, Kínától Kenyán át egészen Brazíliáig pedig halálos árvizekkel küzd több régió is.

Az idei 1,58 fokos hőmérséklet-emelkedés meghaladja a párizsi egyezményben kijelölt maximális szintet, jelezve, hogy a nemzetközi kibocsátáscsökkentési és zöldprojektek továbbra sem elegendők a klímaváltozás lelassítására.

Igaz, a rekordszintben közrejátszik az El Nino természeti jelenség is, amely a Csendes-óceán felszíni hőmérsékletének felmelegedését eredményezi. Ez az év elején tetőzött, a trópusi éghajlatokon elvégzett mérések pedig azt mutatják, hogy a jelenség visszatért „semleges állapotba”.

A globális tengerfelszíni hőmérséklet azonban még mindig a legmagasabb volt áprilisban 21,04 fokkal, ez a 13. egymást követő havi rekordhőmérsékletet jelenti.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink