Keleti nyitás az egészségügy jegyében

Hírek
Budapest ad jövő héten helyszínt Kína és tizenhat közép-kelet-európai (KKE) ország egészséggazdasági konferenciájának és kiállításának. Ennek apropóján készítettünk interjút Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárral.

Mi az egészséggazdasági kiállítás célja?

A Kína-KKE országok közötti egészségügyi együttműködésben való aktív részvétel szervesen kapcsolódik a kormány keleti nyitás politikájához, valamint Kína „Egy övezet, egy út” programjához is. A konferencia megrendezése lehetőséget teremt Magyarország számára, hogy biztosítsa vezető szerepét a Kína-KKE országok közötti egészségügyi együttműködésben, hasznosítsa a kapcsolatok fejlődéséből adódó lehetséges eredményeket. Különösen jelentős az érdeklődés a magyar-kínai egészségügyi kapcsolatokban évek óta hangsúlyosan megjelenő, nemzetközi megállapodásokban is rögzített, hagyományos kínai gyógyászat népszerűsítésének elősegítése.

Hosszabb távon mit várnak a kiállítást követően Kína, a KKE országok és Magyarország kapcsolata között?

Célunk hogy megerősítsük az együttműködést Kína és a KKE országok között az egészségipar területén. Hazánkban az egészségipar tradicionális iparág, hazai gyártóbázisaink 150 országba exportálnak. Kínával kereskedelmi és egyetemi kapcsolataink erősek, melyeket szeretnénk tovább erősíteni és befektetési, közös kutatási, gyártási programokat létrehozni. A kiállítás jó lehetőséget ad Kína és az érintett, 16 KKE ország gyógyszeriparának, orvostechnológia iparának, a gyógynövényiparnak, valamint az Ipar 4.0, új technológiák, a gyógy- és egészségturizmus, oktatás, egyetemi együttműködések és a kutatás – fejlesztés – innovációs tudásuk bemutatására a Nemzeti Standokon.

Miért Budapesten rendezik meg a harmadik találkozót?

Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment keresztül a KKE országok együttműködése Kínával. Budapest vált a két térség közötti turisztikai együttműködés központjává, Varsó a gazdaság, Prága a pénzügyek, Szófia pedig az agrárium területeit érintő közös kezdeményezésekért felel. Az egészséggazdaság világszinten egy folyamatosan növekvő szektor, jelentős nemzetközi kapcsolatokkal. A KKE országok erősíteni és bővíteni szeretnék Kínával az együttműködést az egészséggazdaság területén, különösen a közös, az egészséggazdaságra vonatkozó tudományos programok és kutatás – fejlesztési – innovációs projektek létrehozásával, amelyek élénkítő hatással lehetnek a régió egészségiparára.

Mi áll az „Egészség Kapuja” elnevezés hátterében?

Kínával kereskedelmi és egyetemi kapcsolataink erősek, melyeket szeretnénk tovább erősíteni és befektetési, közös kutatási, gyártási programokat létrehozni. Magyarország szeretne a régióban „Kína egészséggazdasági kapuja” szerepet betölteni.

Milyen üzenetet közvetítünk a világ felé?

Magyarország az egészségipar területén régi hagyományokkal, kiemelkedő feltételekkel és nemzetközi referenciákkal rendelkezik. A mi gyógyszeriparunkat a régió egyik vezetőjének tartják, és nagyszerű kutatási háttérrel büszkélkedhetünk a genomikától az info-bionikáig. Az egyik leghagyományosabb magyar iparág az orvosi technológia.

Nézzük konkrétabban, milyen témákat érintenek a konferencián?

Négy területre fókuszál a szakmai fórum. Együttműködési és finanszírozási lehetőségek az egészséggazdaság területén – ez alatt azt értjük, hogy a  China Bank fontos szerepet tölt be a közép- és kelet-európai régióban. A renminbi (RMB) nemzetközi tartalékdevizává válhat, ezáltal diverzifikációs előnyre tehet szert, valamint kedvező hozamokat garantálhat. A Magyar EXIMBank és a hozzá hasonló KKE országbeli szervezetek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az export-import területén a KKE országok és Kína között. Továbbá másik fontos szegmens a K+F és innováció szerepe az egészséggazdaságban. Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment keresztül a KKE országok együttműködése Kínával. A hazai közösségi és egyéb nemzetközi források jelentőséggel bírnak a KKE régió fejlődésében. Közép-Kelet-Európa jövőbeni versenyképességének biztosítására elengedhetetlen az intenzív kutatási – fejlesztési – innovációs tevékenységek és a számottevő technológiai előretörések támogatása. Nagyon fontosak az alapkutatások, valamint az olyan nemzetközi programok támogatása, amelyek sikeresen megvalósulnak, tehát innovatív terméket eredményeznek. Lehetőséget látunk a tudásközpontok (egyetem, kutatóintézetek), a kormányzatok (helyi, területi és állami kormányzatok) és a vállalatok, gyártóbázisok, ezen belül a gyógyszergyártó cégek, az orvostechnológiai társaságok, a gyógyszerfejlesztésben különféle üzleti szolgáltatásokat nyújtó cégek, biotechnológiai vállalatok együttműködésében.

Mostanában trendi az egészségmegőrzés-gyógyítás ágazat is, méghozzá globális méretekben. Napirenden lesz ez a téma Budapesten is?

Természetesen, méghozzá az egészségmegőrzés-gyógyítás egészséggazdasági vonatkozásai címén. A kínai szociális ellátórendszer fejlődésével, és a Kínát is egyre inkább sújtó népességöregedéssel a biztosító cégek életbiztosítási palettája megújult, a nyugdíjbiztosítások értékesítése erősödik és még tovább növekedhet a portfóliójuk. Fellendülőben van a kereslet a nemzetközi pénz- és tőkepiaci befektetések és a diverzifikációs lehetőségek iránt. Fontosnak tartjuk az egészségiparra épülő gyógy- és egészségturizmus, az egészségmegőrzés és a sport területén való együttműködést is. Az egészséges életmód kialakításához hozzájárulhatnak a gyógy- és wellness szállodák, valamint a gyógyszergyártó vállalatok is, amelyek a betegségek megelőzését szűrővizsgálatokkal (pl. Richter szűrőbusz) és egészségfenntartó programokkal segítik. Kína szerepvállalása és részvétele, valamint a hagyományos kínai orvoslás megjelenése a nemzetközi programokban élénkítő hatással bír az egészségmegőrzés területén ugyanúgy, mint a sportegészségügyben és a gyógyítás különböző szegmenseiben.

Eddig ez három fontos terület, mi lesz a záróakkord?

Ugyancsak egy kiemelt jelentőségő szegmens a minőségmenedzsment az egészséggazdaságban, képzés-továbbképzés, valamint egyetemi együttműködések kérdésköre. Ide tartozik, hogy a Kína és a KKE térség közötti együttműködés a politika és a gazdaság mellett kiterjed a mindezek szellemi hátterét adó think-tank típusú intézmények, azaz az agytrösztök közötti eszmecserére is. Az intézmények, klinikák, kórházak életében – hasonlóan az egészségturizmus szállodáihoz – egyre fontosabb szerepet tölt be a folyamatszabályozás, a folyamatok újratervezése ún. revenue menedzser alkalmazásával. Kiemelten fontos a KKE országok és Kína egyetemei, valamint kórházai közötti együttműködés, melynek alapja a Kína – KKE Kórházi Együttműködési Szövetség Egyezménye.

 

Cégek, amelyek kiállítanak magyar részről:

  • Richter Gedeon – VR szemüvegek bemutatása

  • Egis – gyógyszeripari késztermékek bemutatása

  • Meditop

  • Diabess Kft. – cukorbetegségre való teakeveréket és gyógynövényes termékek bemutatása

  • Sanatmetal – traumatológiai és ortopédiai implantátumok bemutatása

  • Hungaropharma, Gyógynövénykutató Intézet – bemutatják a gyógynövényi drogok nemesítését, vizsgálatát, termesztését

  • PannonPharma

  • Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter – Medikai termékek, eszközök, szolgáltatások, inkubátor, korházi ágy bemutatása

  • 77 Elektronika – Labordiagnosztikai eszközök, vizelet analizátorok

  • 3DHISTECH Kft.

  • Resysten – Digitális Tárgylemez Szkenner Mikroszkóp és a hozzá tartozó szoftverek bemutatása

  • BSE Budapesti Értéktőzsde Zrt.

  • VERMIX – pattanásellenes gyógykozmetikumok bemutatása

  • TIENS Hungary Kft. – étrend kiegészítők bemutatása

  • Oriental Herbs Kft. – kínai és magyar gyógynövények, gyógynövényalapú készítmények, Hagyományos Kínai Orvoslás, mint szolgáltatás bemutatása

  • Innomed

  • CEEEC

  • Béres Zrt.

  • OrthoSera Dental Kft.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink