Kedvezőtlen széljárás

Hírek Barát Mihály
Az orosz–ukrán konfliktus nyomán bekövetkezett tőkepiaci lejtmenet hatásait megérezték a hazai nyugdíjkasszák is.

Nem alakult túl fényesen az első negyedév sem az önkéntes nyugdíjpénztárak, sem a magányugdíjkasszák szempontjából, hiszen a globálisan jellemző negatív tőzsdei hangulat miatt jelentős veszteségek keletkeztek a tőkepiaci befektetéseiken – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Az árfolyamokon elszenvedett veszteségek nyomán pedig kisebb mértékben, de csökkent a portfólió mérete is a szolgáltatóknál.

Elmaradtak a csúcstól

Az MNB adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona valamivel 1635 milliárd forint felett mozgott az első negyedév végén, amely minimális mértékben – 0,3 százalékkal – elmaradt az egy esztendővel korábbitól. A múlt év végi, közel 1730 milliárdos csúcshoz képest viszont már jóval jelentősebb – 5,4 százalékos – a visszaesés. A portfólió zsugorodását elsősorban az orosz–ukrán konfliktus nyomán kialakult tőzsdei lejmenet okozta: ezt jól szemlélteti, hogy miközben a tavalyi év első három hónapjában 18,2 milliárd forintos nyereségük keletkezett a kasszáknak a befektetési tevékenység eredménye soron, 2022 első negyedében hajszál híján 90 milliárdos mínuszt kellett elkönyvelniük. Ezt pedig a tagdíjbevételeknél mutatkozó, bő 11 százalékos emelkedés sem tudta ellensúlyozni – pedig ennek nyomán 30 milliárd forint fölé nőtt a befizetések összesített volumene. A tagdíjbevételek emelkedéséhez egyébként a tagi befizetések növekedése járult hozzá leginkább, a munkáltatói befizetések mennyisége hasonlóan alakult az egy esztendővel korábbihoz. Közben a szolgáltatói kifizetések összege is jelentősen nőtt az önkéntes nyugdíjkasszáknál: az idei év első negyedévben 30,4 milliárd forintot ért el, 14,7 százalékkal többet az egy esztendővel korábbinál.

Átrendeződő portfólió

Ami az ügyfélszám alakulását illeti, nagy mozgás nem volt sem éves, sem negyedéves összevetésben, az első negyedév végi 1,103 millió önkéntes nyugdíjpénztári tag nagyjából hatezerrel volt több az egy esztendővel korábbinál.

Figyelemre méltó viszont, hogy az önkéntes kasszák portfóliójának összetétele átalakult a márciusig számolt egy év alatt. A legnagyobb szeletet a tortából változatlanul a kötvények, azokon belül is a magyar állampapírok adják, de az előbbiek részesedése 56,6-ről 52,5 százalékra, utóbbiaké pedig 50,8-ről 45,8 százalékra olvadt a portfólión belül. A bankszámlákon és a készpénzben tartott eszközök állománya viszont több mint a duplájára ugrott éves összevetésben, így a részesedésük 3,1-ről 6,6 százalékra emelkedett. A részvények hányada minimálisan, 8,5-ről 8,2 százalékra csökkent, a befektetési jegyeké pedig 30-ról 31,2 százalékra nőtt. (Ez arra utal, hogy az utóbbi két eszközosztályból sokat vásároltak a kasszák, hiszen az árfolyamveszteségek önmagukban jóval nagyobb, negatív mozgást kellett volna, hogy eredményezzenek.)

Lassú lemorzsolódás

A magánnyugdíjpénztárak vagyona 5,2 százalékkal, 264,5 milliárd forintra csökkent a márciusig tartó egy esztendőben az MNB adatai szerint,

amelyben szintén a kedvezőtlen tőzsdei fejlemények játszották a meghatározó szerepet. (A tavalyi év első három hónapjában még 4,1 milliárd forintos nyereséget hoztak össze befektetéseiken a magánkasszák, ez 2022 első negyedére 14 milliárdos veszteségbe fordult.) A pénztáraknál közben folytatódott a taglétszám évek óta tartó lassú apadása: március végén nagyjából 53 ezer ügyfelük volt a szolgáltatóknak, ami azt jelenti, hogy egy év alatt hozzávetőleg 800 magánnyugdíjpénztári tag tűnt el a rendszerből.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink