Kedvezőbb eredményekre várnak a Telekomnál

Hírek Figyelo.hu

A Magyar Telekom február 18-án a tavalyinál kedvezőbb negyedik negyedéves eredményekről számolhat be az Erste Bank tegnapi előrejelzése szerint – írja a Világgazdaság. A magyar távközlési cég bevétele várhatóan 2,4 százalékkal, 179 milliárd forintra nőtt éves összevetésben, míg az adózott eredmény a tavalyi utolsó negyedévben elért 7,5 milliárd forintról az új IFRS 16 könyvviteli szabályok alkalmazása mellett – 84 százalékkal – 13,8 milliárd forintra emelkedhetett.

Rá is férne a jó eredmény a Telekomra, mivel

piaci előrejelzések szerint több tízmilliárd forintjába kerülhet majd az 5G-s hálózat kiépítése,

amelyet azonban mindaddig nem kezdhet el, amíg a szükséges frekvenciákat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az erre kiírt árverésen ki nem osztja. Az eljárásnak azonban a mai napig csak az első szakaszát tartották meg, amelynek során az NMHH a négy induló cég közül a Digit kizárta az árverésről.

Ennek kapcsán jutott a Világgazdaság tudomására, hogy a Digi két közigazgatási pert is indított az NMHH ellen a kizáró határozat hatályon kívül helyezése érdekében. A bíróság azonban mindkét eljárásban elutasította a Digi azonnali jogvédelem iránti kérelmet, vagyis azt, hogy a jogerős ítélet meghozataláig függesszék fel az NMHH határozatának a végrehajtását.

A Digi az egyik elutasító végzés ellen fellebbezett, a másikat tudomásul vette, de egyúttal újabb hasonló tárgyú kérelmet adott be.

Amennyiben a bíróság nem ad helyt a Digi kérelmének, nincs akadálya a frekvenciapályázat folytatásának.

Az 5G-s beszerzésekkel kapcsolatban érdekes hírek szivárogtak ki a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom (DT) háza tájáról. Az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol Németországra, hogy a mobilszolgáltatók ne a Huaweitől szerezzék be a szükséges műszaki berendezéseket a hálózat kiépítéséhez az ott már kiosztott frekvenciákon.

.

Borítókép: A Magyar Telekom és a T-Systems közös székháza esti kivilágításban a IX. kerületi Könyves Kálmán körút és az Üllői út sarkán. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink