Kedvező kamat mellett jutott hazánk fejlesztési forráshoz

Hírek Figyelő
Újabb sikeres kötvényaukció jelzi, hogy a magyar gazdaságba vetett bizalom töretlen. A Magyar Fejlesztési Bank történetének legjelentősebb kötvénykibocsátása után az Exim is sikeres devizakötvény aukciót tartott. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a bankok így több mint 2,3 milliárd dollárnyi forrást vontak be a nemzetközi pénzügyi piacokról.

Összesen több mint 2,3 milliárd dollárnyi forrást vontak be a magyar állami fejlesztési bankok a nemzetközi pénzügyi piacokról – közölt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az Exim Magyar ExportImport Bank Zrt. (EXIM) április 26-án tartott devizakötvény aukciót, ahol 5 éves lejárat mellett 1,25 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött 6,32 százalékos, euróban kifejezve 5,7 százalékos kamattal. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) május 24. tartott devizakötvény kibocsátást, ahol 5 év 1 hónapos lejárat mellett 1,125 milliárd dollárt vont be, 6,5 százalékos, euróban kifejezve 5,73 százalékos kamattal. Ez volt az MFB történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása.

A tárca szerint a kibocsátásokat rendkívül jelentős nemzetközi érdeklődés övezte, így az előzetes várakozásokhoz képest lényegesen alacsonyabb hozamszint alakult ki mindkét esetben. Hazánk ennek köszönhetően nagyon kedvező kamat mellett juthatott fejlesztési forrásokhoz. – A sikeres kibocsátások egyértelműen és világosan bebizonyították, hogy a magyar gazdaságba vetett bizalom töretlen, Magyarországot nemzetközi színtéren is elismert szereplőként, megbízható pénzügyi partnerként tartják számon a befektetők – emelte ki közleményében a GFM.

A forrásbevonás különösen annak fényében tekinthető meghatározó sikernek, hogy a háború és az elhibázott szankciók a pénzügyi piacon is bizalmatlanságot és bizonytalanságot okoznak, a befektetők fokozott óvatossággal fektetik be tőkéjüket.

Az EXIM és az MFB a 2,375 milliárd dollárból összesen 1,531 milliárd dollárt fordítanak lejáró kötelezettségeik finanszírozására, így a sikeres tőkebevonás 844 millió dollárnyi új forrást biztosít a magyar gazdaság megerősítését, a vállalkozások versenyképességének növelést, valamint új beruházások és fejlesztések megvalósulását támogató fejlesztési programok számára.

– Ebben a nehéz gazdasági helyzetben kiemelten fontos a hazai vállalkozások versenyképességének erősítése és növelése, mert csak így biztosítható a munkahelyek, a családok védelme, a recesszió kivédése és a 1,5 százalékos gazdasági növekedés elérése – szögezte le a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vémi Zoltán/ Világgazdaság)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink