Kedvezményt adnak az autópálya-matricákra: sokan olcsóbban vásárolhatják meg az engedélyt

Hírek vg.hu
Tíz éve érhetők el kedvezmények az autópálya-matricáknál. Ezek idén is igényelhetők, de nem mindenki számára.

A hónap végén lejár a jogosultsága az éves autópálya-matricáknak. A megújításukhoz igencsak zsebbe kell nyúlni, ezért is fontos tudni, hogy különböző kedvezményeket lehet érvényesíteni megvásárlásukhoz.

Mindez nemcsak az éves engedélyekre vonatkozik, hanem az egyéb termékekre is. Az Infostart emlékeztetett rá, hogy ezek már közel tíz éve elérhetők, ugyanakkor nem mindenki számára:

alapvetően a mozgáskorlátozottaknak és a nagycsaládosoknak tartják fenn a kedvezményeket.

Ők olcsóbb matricára jogosultak, hiszen a D2 díjkategóriába tartozó gépjárművükre D1 kategóriájú e-matricát vásárolhatnak. Ehhez előzetesen be kell jelenteni az igényt bármely közlekedési igazgatási hatóságnál (járási hivatal, kormányablak). Ennek mikéntjéről itt lehet tájékozódni.

Hogyan lehet olcsóbb autópálya-matricát igényelni?

Az olcsóbb autópálya-matrica vásárlásának felétele, hogy a D2 díjkategóriába (kistehergépkocsi, lakóautó, mikrobusz) tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója

  • legalább 3 gyermek után családi pótlékban részesüljön
  • vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy vagy annak egy háztartásban élő hozzátartozója legyen.

Lényeges, hogy a nagycsaládosoknak minden évben meg kell újítaniuk a kedvezményüket és ezt január 31-ig tehetik meg. A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők esetében viszont nincs szükség a bejelentés megújítására. Arra is figyelni kell, hogy a kedvezményt egy üzemben tartó egy időben csak egyetlen forgalmi rendszámra érvényesítheti.

Fotó: NÚSZ Zrt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink