Kedden újabb lépést tehet az MNB a normalizáció felé

Hírek vg.hu
Kedden ismét ülésezik a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a Világgazdaság elemzése szerint egy az egyben lemásolhatja a májusi kamatdöntését. A szakemberek állítják: ha nem történik érdemi változás a külső feltételekben, akkor szeptemberre összeérhet az egynapos betéti kamat és az alapkamat szintje.

Nem várnak érdemi változást a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésétől az elemzők. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint bár csábító lenne egy gyorsabb kamatcsökkentés, rendkívül kockázatos is: egy a piaci várakozásoknál határozottabb kamatvágási ütem veszélyeztetné az elmúlt fél évben nagy nehezen felépített stabilitást, a stabil forintárfolyamot, valamint a kedvezőbb kockázati megítélést.

Legutóbbi alkalommal Matolcsy György elnök személyesen jelentette be, hogy a jegybank elindította a monetáris politika normalizációját, miután a korábbi lépések beértek, így száz bázisponttal, 17 százalékra csökkentették az irányadó rátának számító egynapos betéti tender kamatát.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint még mindig csak a normalitáshoz való visszatérésről van szó, tehát a jegybank továbbra is óvatos és fokozatos megközelítést alkalmaz a monetáris kondíciók normalizációjánál, ami magában foglalja a váratlan lépések elkerülését.

A szakember arra számít, hogy kedden folytatódhat a gyors, de nem túl gyors lazítási ütem egy újabb 100 bázispontos csökkenéssel, ez azonban messze nem tekinthető alacsonynak.

– Az infláció kapcsán kiemelt kérdés a forintárfolyam alakulása. Az elmúlt időszakban egy viszonylag stabil, 370 körüli árfolyamot láttunk, ezt az előző kamatdöntés sem rengette meg, ez tehát szintén engedi a lazítást. Ugyanakkor a Fed a piac által vártnál szigorúbb hangneme érdemben megváltoztatta a nemzetközi környezetet. Amíg az első lazítást egy kedvező, várhatóan lezáruló Fed-kamatemelési ciklus mellett tehette meg az MNB, a mostani döntéssel szembemegy a nagy jegybankok által diktált tempóval, amely az árfolyam alakulására kedvezőtlenül hathat – magyarázta az elemző, aki szerint ezzel együtt sem történt érdemi változás a mögöttes kockázati tényezőkben, mint az uniós források kérdése vagy a javuló fizetésimérleg-egyenleg, tehát folytatódhat a lazítás.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője úgy véli, egy az egyben lemásolhatja a májusi kamatdöntő ülését a jegybank, várhatóan 17-ről 16 százalékra csökkentheti az egynapos betéti ráta kamatát és 18,5 százalékra a kamatfolyosó felső szélét.

A szakember szerint ha minden úgy marad, mint eddig, tehát nem változik a piaci stabilitás, akkor nincs oka a jegybanknak ettől a tempótól eltérnie, így szeptemberben 13 százalékon érhet össze az alap- és az effektív kamat.

– Nem szabad azzal foglalkoznia az MNB-nek, hogy milyen hatással van a gazdaságra a magas kamatkörnyezet, egyetlen egy törvényben is rögzített célja van, ez pedig az árstabilitás elérése, ha az megvan, akkor gondolkodhat a növekedési célok támogatásán: a 21,5 százalékos infláció a fasorban sincs az árstabilitáshoz képest – emelte ki. Majd hozzátette: nincs más lehetősége a jegybanknak, csak és kizárólag az inflációval való törődés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink