Kedden lesz az áfabevallás beadási határideje

Hírek vg.hu
A havi bevallók február 20-ig, a negyedévesek április 22-ig, az éves bevallók pedig majd jövőre nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-rendszeren keresztül.

Kedden lesz az áfabevallás beadási határideje, amely már az új eÁFA-rendszerben, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira épülő szolgáltatáscsomag minden vállalkozásnak előnyös megoldást kínál az adókötelezettség teljesítésére – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Izer Norbert tájékoztatása szerint ezzel az új lehetőséggel a kormány az Európai Unióban (EU) is kivételesnek számító, fontos lépést tett a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésében.

Áfabevallás: több módon is benyújthatják a magyar vállalkozások

Az államtitkár emlékeztetett: idén január elsejétől új lehetőségek nyíltak az áfabevallási-kötelezettség teljesítésére. Az adóhivatalhoz több módon is benyújtható a vállalkozások áfabevallása. Kifejtette,

  • egyfelől megmarad az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) kínálta bevallásbenyújtási lehetőség, másfelől
  • ez egészül ki az új eÁFA révén igénybe vehető webes felületen, illetve gép-gép kapcsolaton keresztüli lehetőséggel.

A webes felületen a gazdálkodó kiegészítheti, módosíthatja a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat, nyilatkozhat az adólevonási jogáról és annak gyakorlásáról, és az így létrehozott adónyilvántartásból összeállított bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja. A gép-gép kapcsolat lényege pedig, hogy az adóalany interfészen keresztül továbbítja a megfelelően strukturált bizonylatszintű adatokat a NAV-nak, és az összeállított bevallástervezetet gépi úton hagyja jóvá – fűzte hozzá az államtitkár.

Izer felhívta a figyelmet arra, hogy

a havi bevallók keddig, a negyedévesek április 22-ig, az éves bevallók pedig majd jövőre nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-rendszeren keresztül.

Hangsúlyozta: a NAV továbbra is számít a felhasználók visszajelzéseire, esetleges észrevételeire, hogy a gyakorlatban jelentkező igények alapján – a vállalkozások munkáját megkönnyítendően – tovább finomítsa az eÁFA-szolgáltatásait.

Az államtitkár a részletekről elmondta: az eÁFA legfontosabb funkciói közé tartozik

  • a forrásadatok letöltése, szerkesztése,
  • a bevallás tervezetének elkészítése a webes felületen,
  • a bevallás előellenőrzése és beadása, valamint
  • a gép-gép kapcsolatot használóknak az adateltérésekre figyelmeztető üzenet.

Lényeges könnyebbség, hogy azoknak az áfaalanyoknak, akik a bevallásukat az eÁFA-ban intézik, nem kell M-lapon is adatot szolgáltatniuk – emelte ki.

A teljes cikk itt olvasható, amelyben arról is olvashat még, hogy kik használhatják az eÁFA webes felületét?

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink