Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger a legkedveltebb konferenciavárosok

Hírek figyelő.hu
Hazánk fővárosa Európa leginkább kedvelt üzleti-hivatásturisztikai úti céljai közé tartozik, ugyanakkor Budapesten kívül is egyre növekszik az ilyen irányú kereslet, főként a tavaszi és őszi csúcsidőszakban.

Idén májusban Debrecenben (+9 százalék) és Visegrádon (+12 százalék) is az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a szállodák forgalma tavalyhoz képest – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból. Az új konferenciahelyszínek és fejlesztések pedig tovább erősíthetik a vidéki hivatásturizmust – írja közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az üzleti utak kapcsán egyre növekszik az igény a szabadidős aktivitások és a helyi gasztronómiai termékek iránt. Hazánk kulturális öröksége, minőségi bor- és kulináris kínálata, gyógy- és élményfürdői az év egészében számos minőségi élményt tartogatnak a feltöltődésre és az aktív időtöltésre is nyitott hivatásturistáknak. A vírushelyzetet követően a helyszínek között ismét a hotelek és szállodai konferenciatermek élik reneszánszukat, emellett a sporthelyszínek szerepe is felértékelődik.

Mindez kedvez a Budapesten kívüli desztinációknak is, ahol az elmúlt években jelentős mértékben bővült a minőségi szálláskínálat és a MICE-infrastruktúra. Csak idén vidéken 17 új szálloda nyílt több mint 800 szobával, közülük 10 felsőkategóriás. Megújult többek között Debrecen konferenciaközponttal egybeépült négycsillagos üzleti szállodája, és a Balatonnál is számos új, rendezvénykapacitásokkal is rendelkező felsőkategóriás hotel létesült, vagy lépett újra piacra például Keszthelyen és Szántódon, Balatonfüreden pedig szeptember végén megnyílt a Balaton első kongresszusi központja is.

A fejlesztéseknek is köszönhetően a hivatásturizmus már számos vidéki desztinációban is fontos turisztikai termék. A Magyar Turisztikai Ügynökségen belül a MICE-piaci értékesítésért és élénkítésért felelős Budapest Convention Bureau friss felmérése szerint az elmúlt évben Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger voltak a legkedveltebb konferenciavárosok, míg a legtöbb szövetségi rendezvénynek Győr adott otthont.

A közlemény szerint a hivatásturizmus óriási előnyöket biztosít az egész ágazatnak. Nemcsak magasabb árszintet tesz lehetővé a szolgáltatók számára, de akár egész évben képes a szállodákat megtölteni, hozzájárulva a szezonalitás csökkenéséhez.

Borítókép: Naplemente Visegrádon/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink