Katonai blama: lezuhant egy amerikai szuperbombázó

Hírek vg.hu
Gyakorlatozás közben, közvetlenül leszállás előtt zuhant le egy B–1 Lancer. A személyzet mind a négy tagja sikeresen katapultált.

A dél-dakotai Ellsworth légibázison csütörtök este lezuhant egy B–1 Lancer típusú szuperbombázó repülőgép egy kiképzési bevetésen, a személyzet mind a négy tagjának katapultálni kellett – írta az Amerikai Egyesült Államok légierejének tájékoztatása alapján a USA Today

A nehézbombázó helyi idő szerint 17 óra 50 perckor zuhant le, miközben a gyakorlat végén megpróbált leszállni a katonai létesítménynél. Az Ellsworthben állomásozó 28. bombázószázad repülőgépének fedélzetén négy ember tartózkodott, a katapultálást követően mindannyian biztonságban földet értek. A század közleménye szerint egy tisztekből álló bizottság fogja kivizsgálni a balesetet. Az amerikai légierő további részleteket nem közölt az esettel kapcsolatban.

A B–1 Lancer egy nagy hatótávolságú, többfunkciós és szuperszonikus hagyományos bombázó. Az 1980-as évek óta áll a légierő szolgálatában. Az Egyesült Államok 1994-ben szüntette meg a bombázók nukleáris küldetéseit.

A B–1-es 2001 óta szinte folyamatosan bevetésen volt, a többi között Afganisztánban és Irakban is helytállt a katonai műveletek során

– derült ki a Boeing Defense, Space and Security közleményéből. Habár eredetileg száz darabot építettek a B–1 Lancerekből, mára kevesebb mint 60 maradt a hadsereg szolgálatban a texasi Dyess légibázison és az Ellsworth légibázison.

A cikk itt olvasható vg.hu

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink