Katar Magyarország kulcsfontosságú partnere a Perzsa-öbölben

Hírek Figyelő

Magyarország energiabiztonságának erősítésében Katar is fontos szerepet kaphat – mondta Varga Mihály, miután a katari pénzügyminiszterrel tárgyalt Dohában. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető kiemelte: hazánkhoz hasonlóan Katar is a mielőbbi béke mellett áll az ukrajnai háborúban, Doha sem támogatja a káros szankciókat és a harcoló felek felfegyverzését.

Katar a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjában pedig a globális ranglista második helyén áll, a közel-keleti ország ráadásul fejlesztéseket hajt végre a kitermelés és a szállítási kapacitások terén.

qatar 02

Varga Mihály, magyar pénzügyminiszter Katarban tárgyalt. Fotó: Facebook

Varga Mihály kiemelte: Magyarország és Katar gazdasági kapcsolatai folyamatosan erősödnek, a Katarba irányuló magyar export 15%-kal nőtt tavaly, és elérte a 69 millió dollárt, míg a teljes áruforgalom 24 százalékkal, 76 millió dollárra nőtt.

A tárcavezető megbeszélést folytatott a Közel-Kelet egyik legnagyobb pénzintézetének, a Qatar National Bank vezérigazgatójával, Abdulla Mubarak Al Khalifaval. A pénzügyminiszter bemutatta Magyarország adósságkezelési stratégiáját, valamint megosztotta hazánk Zöld Kötvény programjával kapcsolatos tapasztalatait. A felek egyetértettek abban, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás további lendületet adhat a magyar-katari gazdasági kapcsolatoknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink