Kartellgyanúba keveredett a BKV

Hírek MTI / Figyelo.hu
A Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt vizsgálatot indított a BKV hajóüzemeltetésre vonatkozó közbeszerzésével kapcsolatban. A versenyhatóság az ügy feltárásához rajtaütéseket tartott a közbeszerzés egyes ajánlattevőinél.

A GVH azt írta, július elején versenykorlátozó megállapodás gyanújával versenyfelügyeleti eljárást indított a BKV Zrt. „Menetrend szerinti hajóüzemeltetés” tárgyában lefolytatott közbeszerzése ügyében.

A versenyhatóság ugyanis egy bejelentés alapján úgy véli, hogy a közbeszerzési eljárás során bizonyos vállalkozások jogsértő egyeztetéseket folytattak az ajánlati árak, illetve a nyertes meghatározása érdekében.

A vállalkozásoknál a hatóság előzetes bejelentés nélküli helyszíni kutatásokat tartott, amelynek lehetőségét a versenytörvény biztosítja.

A GVH a rajtaütések során elektronikus másolatokat készített az érintett cégek adathordozóiról, amelyek elemzése folyamatban van — tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható

— fűzték hozzá.

Egy kartellben érintett vállalkozásnak érdemes szem előtt tartania, hogy a jogszabályok ilyen esetben is honorálják a versenyhatósággal való együttműködést.

Az úgynevezett engedékenységi politika lényege, hogy egy versenykorlátozó megállapodásban részes vállalkozás akár a bírság elengedésében is részesülhet, ha elsőként szolgáltat döntő fontosságú bizonyítékokat a jogsértésről vagy olyan érdemi információkat ad egy feltáratlan megállapodásról, amelyek alapján a versenyhivatal vizsgálatot tud indítani.

A bírság csökkentésével honorálható emellett minden olyan önként szolgáltatott bizonyíték, amely — ha nem is elsőként érkezik a hatósághoz — érdemben segíti a kartell feltárását.

(Borítókép: Átkelőhajó a Duna Lánchíd melletti szakaszán 2021. június 16-án. A Lánchíd felújítása idején az Akadémia és a Jégverem utcai kikötő között menetrend szerinti hajójárat közlekedik a Mahart és a BKK együttműködésében. (MTI/Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink