Kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák

Hírek vg.hu
A tavalyi évben a tavaszi fagykár és az aszálykár okozta a legjelentősebb károkat. Az érintett terület nagysága több mint 20 ezer hektár – közölte a Világgazdaság.

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban, a kifizetéssel érintett összes terület nagysága meghaladja a 20 400 hektárt – jelentette be csütörtökön az Agrárminisztérium (AM).

A közlemény szerint az elmúlt évtizedben tudatosan fejlesztett mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben a kárenyhítő juttatások kifizetése jelentősen segíti a mezőgazdasági termelőket a tavaszi munkálatok elvégzésében és a termelés fenntartásában.

A tavalyi évben a tavaszi fagykár és az aszálykár okozta a legjelentősebb károkat.

A teljes kárenyhítési juttatás összegéből tavaszi fagykárra több mint 863 millió forintot, aszálykárra mintegy 796 millió forintot, jégesőkárra csaknem 480 millió forintot, felhőszakadásból eredő kárra mintegy 330 millió forintot, viharkárra megközelítőleg 247 millió forintot, belvízkárra hozzávetőleg 97,5 millió forintot, őszi fagykárra 24,2 millió forintot, a téli fagykárra pedig 13,2 millió forintot folyósít a Magyar Államkincstár – sorolta az Agrárminisztérium.

A kárenyhítő juttatásra vonatkozó jogosultság és a kárenyhítő juttatás összegének megállapításkor a MÁK a 2022. november 1-jétől 2023. október 31-ig tartó kárenyhítési időszakban bekövetkezett, a kormányhivatalok által igazolt káreseményeket vette alapul. Ez a juttatási forma azoknak jár, akik a kárenyhítési hozzájárulás befizették, a teljes értékű kárenyhítő juttatás feltétele pedig a piaci biztosítás megléte is.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Ivan Marjanovic / Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink