Karácsonyék csúnyán félredobták Fodor Gábort

Hírek
Minden jel arra utal, hogy a gyöngyösi MSZP-s Hiesz Györgyöt Vona Gábor kedvéért üldözte el saját pártja, az ötlet pedig valószínűleg Karácsony Gergely tanácsadói köréből származik.

Amikor Fodor Gábor a szombati MSZP-kongresszuson adott sajtótájékozatója után hátával a falnak dőlve épp végiggondolta az életét, már bizonyára tudta, hogy egy rendkívül ügyes politikai machináció áldozatává vált.

Így támogatták volna a Jobbikot suttyomban

Ahogy azt már a Figyelő múlt hét csütörtökön megírta, a gyöngyösi körzetben induló Vona Gábor Jobbik-elnökhöz néhány újabb szoci szavazóknak elhintett üzenet és visszafogott helyi MSZP-kampány még segíthet tavasszal, hogy megszorítsa a fideszes indulót, Horváth Lászlót. Ez a helyi MSZP-s erős ember Hiesz György elüldözésével egyszerűvé is vált, akinek távozásában közrejátszott, hogy pártja inkább Fodor Gábort indította volna a körzetben. Az nyilvánvaló, hogy a liberális Fodornak semmi esélye nem lett volna a Jobbik és a Fidesz jelöltjeivel szemben, ami a kormányváltást akarókat akár a Jobbik jelöltje, tehát Vona Gábor felé terelhette volna.

Csakhogy Fodor indítása, és Hiesz György kilépése miatt kitört helyben a balhé, így a liberális párt elnöke mégsem kapta meg a “demokratikus” ellenzék támogatását Gyöngyösön. Tehát az MSZP-Párbeszéd szövetségnek valóban a gyenge kampányra és néhány burkolt üzenetre lesz szüksége, ha Vona kampányát akarják támogatni. Természetesen nyílt kiállásról a Jobbik mellett szó sem lehet, hiszen Vona pártjának múltja még mindig kísért, és nap mint nap újabb részletek kerülnek napvilágra abból a korszakból, amikor még nem akarták titkolni nézeteiket.

Casus belli: a gyöngyösi balhé

Mint később kiderült, a Gyönygösi balhé nem csak azt érte el, hogy az MSZP ne tudja indítani Fodort a körzetben (ami ugye az MSZP-nek jól jött volna ahhoz, hogy hallgatólagosan Vonát támogassák), de volt a szocialisták számára pozitív hozadéka is. Erre hivatkozva nem kellett Fodor Gábornak befutó helyet adniuk listán, ehelyett azt a Fodornál kevésbé ismert liberális Bősz Anett kapta meg. Hogy a szocialisták a Hiesz kilépése kapcsán kirobbant konfliktust tényleg ürügyként használták fel, azt alátámasztja a Bősz Anettel, a hétvégi kongresszuson készített videóinterjúnk is.

Karácsony tanácsadójánál érdemes keresgélni

De honnan indulhatott az elképzelés, hogy Vona gyönygösi kampányát ilyen módszerekkel kell megtámogatnia az MSZP-P-nek? Bojár Gábor, Karácsony Gergely tanácsadója, a Soros-alapítvány egykori vezetőségi tagja, egy szombati Magyar Nemzet interjúban a következőket mondta: “Ami a Jobbikkal való összefogást illeti, úgy gondolom, kontraproduktív lenne. Ez egyrészt sok jobbikos törzsszavazót a Fideszhez terelne, másrészt sok baloldali szavazót elbizonytalanítana, otthon tartana. Tehát egy ilyen összefogás a Fidesznek segítene. Egy hallgatólagos együttműködés viszont működhetne, amikor a két ellenzéki oldal kölcsönösen gyengébb jelöltet indít és nem kampányol olyan körzetekben, ahol a másik oldalt esélyesebbnek látja”.

Miközben Fodor Gábor a falnak támaszkodva átgondolta az életét, már minden bizonnyal tudta, hogy ő lett volna az a bizonyos “gyengébb jelölt”, aki a Jobbik kampányát támogatja. Akkor már azzal is tisztában kellett, hogy legyen: hiába támogatja már régóta az MSZP-t és Karácsonyt, a parlamentben őt nem akarják látni, listás befutó helyet nem kaphat. Csak arra lett volna jó az MSZP-nek és Karácsonynak, hogy a gyöngyösi baloldali szavazók helyette a Jobbik jelöltjére, Vona Gaborra tegyék az ikszet.

Borítófotó: Mónus Márton/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink