A két ünnep között és az újév első napján is nyitva a Szépművészeti Múzeum

Hírek figyelő.hu
Már közel kétszázezren látták a Szépművészeti Múzeumban szeptember végén nyílt Renoir. A festő és modelljei című kiállítást. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a tárlat karácsony másnapján, a két ünnep között és az új év első napján is nyitva áll, ráadásul 10 óra helyett már reggel 9 órától várja a látogatókat a múzeum. A január elejéig látható nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség.

A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből is kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi bemutató – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

A népszerű tárlaton most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, melyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeum tulajdonába.

A kiállítás a Szépművészeti Múzeum szervezésében valósult meg, a párizsi Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie kivételes kölcsönzéseinek köszönhetően.

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Ezek is érdekelhetnek

További híreink