Karácsony is miniszterelnök-jelölt

Hírek
Vasárnap Karácsony Gergely, a Párbeszéd (P) társelnökét, Zugló polgármesterét választotta meg a pártja miniszterelnök-jelöltnek. E posztra Botka Lászlót május végén választják meg az MSZP-ben.

Karácsony Gergely az a politikus, akinek az édesanyja sem tudja, hogy melyik pártban politizál. Nemrég, egy nyilvános kerekasztal-beszélgetésen beszélt erről a P vasárnap frissen megválasztott miniszterelnök-jelöltje. A politikus öniróniának szánta a poént, hiszen pártja a legújabb felmérések szerint mérhetetetlen népszerűséggel rendelkezik. Önállóan szinte semmi esélyük nincs bejutni a parlamentbe.  

A P tagjai egykor az LMP alapítói voltak, egészen 2013-ig politizáltak az akkor még Schiffer András fémjelezte, és az önállóságát óvó pártban. A szakítópróba is a függetlenség körüli viták miatt robbant ki, Karácsonyék amellett álltak, hogy csatlakozzanak az akkor induló, Bajnai Gordon vezette Együtthöz, és kiléptek az LMP-ből. Ekkor nevezték el magukat “Párbeszéd Magyarországért Platformnak”, későbbi pártnevüknek a Párbeszéd Magyarországért (PM) nevet választották. A 2014-es választások előtt szövetséget kötöttek az Együtt-tel, majd a közös baloldali listán kaptak egy befutó helyet a parlamentben.

Képviselőjük, Szabó Tímea függetlenként dolgozik az Országgyűlésben, Jávor Benedek pedig az uniós parlamenti választáson szerzett mandátumot az Együtt-PM listájának köszönhetően (Bajnai Gordon adta át neki a parlamenti helyét) .  A 2014-es önkormányzati választáson pedig Karácsony Gergely tudott győzni a XIV. kerületben. Eddig tulajdonképpen ennyi eredményt ért el a szakadár LMP-s párt. Néhány éve úgy döntöttek, hogy felmondják a szövetségüket az Együtt-tel, tavaly pedig a “Magyarországért” megjelölést vették ki a hivatalos nevükből.

A vasárnapi taggyűlés Karácsony miniszterelnök-jelöltsége mellett döntött arról is, hogy ő és Szabó Tímea maradnak a szervezet társelnökei. Emellett a héttagú elnökség további öt tagjáról is, a testületbe Hegyesi Beátát, Szabó Zsoltot, V. Naszályi Mártát, Erőss Gábort és Béres Andrást választották be Szabó Tímea és Karácsony mellé.

Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója éppen két hete sürgette egy fórumon az előválasztások mellett kardoskódó Karácsony Gergelyt, hogy javasoljanak valakit miniszterelnök-jelöltnek, hogy a saját “emberük” Botka Lászlóval meg tudjon mérkőzni a baloldal vezetéséért. Ettől függetlenül azonban bizonyos nem lesz baloldali előválasztás, hiszen Botka elutasítja azt. MSZP-s forrásunk a P vasárnapi döntésével kapcsolatban csak annyit mondott, Karácsony legalább magasságban beéri Botkát, de másban nem. A kis liberális, mérhetetlen párt most azért küzd, hogy a kétségkívül karakteres Karácsony kampányolásával felhúzza a P népszerűségét, és így ősszel jó alkut csikarjon ki a szocialistákkal szemben. Ennek köszönhetően pedig egy-két politikusát  ismét bejuttatná a parlamentbe.

Karácsony mostani döntése azért is lehet meglepő, mert korábban többször is arról beszélt, hogy visszavesz az országos politizálásból, a zuglói polgármester ugyanis a kerületi feladatokra akart fókuszálni.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink