Karácsony Gergely engedett a nyomásnak: döntött a járatritkítások visszavonásáról

Hírek vg.hu
A történelem ismétli önmagát, ahogy annak idején Demszky Gábor, úgy most Karácsony Gergely alatt is megbukott a budapesti menetrend ritkítása.

Karácsony Gergely arra kérte a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK), hogy állítsák vissza a korábbi menetrendet Budapesten – ez derült ki a főpolgármester friss közösségi médiás bejegyzéséből.

Mindezt azzal indokolta, hogy „a teljes budapesti közösségi közlekedés mindössze néhány ezrelékét érintő átcsoportosítás”, magyarán a járatritkítás a főpolgármester-jelölti politikai kampány martalékává vált, ami alááshatja a közösségi közlekedésbe vetett bizalmat. Az pedig szerinte többet árt, mint amennyit a jobb menetrend használ.

Ezért arra kértem a BKK munkatársait, hogy óvják meg a szakmai munkát a politikai kampány hatásaitól, állítsák vissza a korábbi menetrendet, és a közlekedési fejlesztésekről egyeztessenek a kerületekkel

– jelentette be. Ezzel eldőlt, hogy ahogy Demszky Gábor, úgy most Karácsony Gergely alatt is megbukott a budapesti menetrend ritkítása. Legutóbb ugyanis ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot 15 éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korábbi főpolgármester helyettese próbált a városra erőltetni. Neki sem sikerült.

Walter Katalin nem mondta, hogy lemondott volna, de Karácsony Gergely szerint igen

Karácsony Gergely egyúttal Walter Katalin pulykás beszédére is kitért. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt,a fővárosi közlekedésszervező fél tucat általuk kiválasztott újságnak kísérelte meg elmagyarázni csütörtökön, miért ritkították meg egyik napról a másikra több mint fél száz busz-, villamos- és trolijárat közlekedést Budapesten, és ezt miért próbálták meg elhallgatni.

Itt a BKK vezérigazgatója kezdetben arról beszélt, hogy finomhangolás biztosan lesz, de a járatritkításokat egy az egyben aligha kell visszavonni. Amikor a megfelelő tájékoztatás hiányról kérdezték, úgy reagált, hogy társadalmi egyeztetésre csak akkor lett volna szükség a mostani intézkedést megelőzően, ha járatok szűntek volna meg vagy ha hálózati átalakítást hajtottak volna végre.

Megjegyezte még, hogy október végén több civil szervezettel is egyeztettek. Ezen a ponton pattanhatott el valami a vezérigazgatónál, mert úgy folytatta, hogy ebbe a folyamatba az utasokat nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele.

A hasonlat sokaknál kiverte a biztosítékot: Walter Katalint a kormánypárt és az ellenzéki LMP is lemondásra szólította fel, ahogy Vitézy Dávid korábbi BKK-vezérigazgató, közlekedési államtitkár és talán főpolgármester-jelölt is. A menedzser pénteken közleményt adott ki, amiben kifejezte, hogy fájdalmat érez az esett miatt, de nem mond le.

Ezért is volt meglepő, hogy ehhez képest Karácsony Gergely egészen másról számolt be. A főpolgármester ugyanis azt közölte, hogy Walter Katalin felajánlotta neki a lemondását, de ő azt nem fogadta el.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: A Budapesti Közlekedési Központ egyik CAF Urbos 3 típusú és egy Siemens Combino Supra villamosa a Könyves Kálmán körúton, a Kőbányai út közelében.
MTVA / Róka László

Ezek is érdekelhetnek

További híreink