Karácsony: fel kell venniük a mandátumukat az ellenzékieknek is

Hírek
A szerdai Népszavában jelent meg interjú Karácsony Gergellyel, amelyben a választásokon elvérzett MSZP-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje is amellett tette le a garast, hogy a parlamentbe bejutott ellenzéki pártok képviselőinek nem szabad visszaadniuk a mandátumukat.

Bár Karácsony az interjúban, hasonlóan az utcai mozgalmak szervezőihez, “kiüresedett parlamentről” beszél, ennek ellenére azon az állásponton van: hiba lenne, ha az ellenzéki képviselők nem vennék fel a mandátumukat, hiszen “az utcán zömmel az ellenzéki pártok szavazói tüntetnek”.

Szép magyarázat, meg logikus is, csak akkor miért kell ezt a “kiüresedett parlament” mantrát nyomatni? Egyre inkább úgy tűnik, hogy a parlamentbe bejutott pártok meztelenek is akarnak lenni meg nem is. Átveszik az utcai mozgalmárok és a parlamentbe be nem jutott pártok mantráját – főleg mert ezzel azt is meg lehet majd magyarázni, ha még négy évig bénázni fognak -, de azért a mandátumukról nem mondanak le, a parlament bojkottjáról esetükben szó sem lehet.

Erre számíthatunk a következő négy évben: míg az utcákon néha-néha megjelennek páran, hogy demokráciát, meg szólásszabadságot követeljenek, addig az ellenzéki képviselők arról fognak kiselőadásokat tartani, miért nincs értelme a parlamentnek.

Így fog telni ez a négy év, mivel a parlamenti ellenzék nem fog engedni az utcai ellenzék ezen követelésének, előbbinek ugyanis van mit veszítenie az Országgyűlés bojkottjával.

Borítófotó: Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőiének tanácskozása után a Képviselői Irodaházban 2018. április 18-án. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink