Kapósak a használt lakások

Hírek Figyelo.hu
Harmadával több használt lakás és ház cserélt gazdát májusban, miközben 6,8 százalékkal nőtt az érdeklődések és több mint 10 százalékkal a hirdetések iránt az egy évvel korábbihoz képest, ami további kereslet és kínálatbővülést jelez.

Élénkülőben van a használt lakóingatlanok országos piaca, legalábbis erre utalnak a májusi adatok. Az ingatlan.com becslése szerint összesen 11 800 használt lakás és ház adásvételére került sor a hónapban.

Ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest.

A jelentős, 32 százalékos növekedés jelentős részben a tavaly májusi alacsonyabb értékeknek köszönhető. A koronavírus-járvány tavaly márciusi magyarországi megjelenése utáni korlátozások eredményeként ugyanis még 2020 májusában is a szokásosnál kevesebb adásvétel történt.

A friss adatok szerint viszont a járvány tavaly tavaszi mélypontjához képest már élénkebb a lakáspiac

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “A 11 800 tranzakció már megközelíti a koronavírus-járvány előtti 2019-es év átlagát. Akkor ugyanis a magánszemélyek között összesen közel 146 ezer használt lakás cserélt gazdát, vagyis havi átlagban alig több mint 12 ezer tranzakció volt a piacon.”

Az élénkülésre utal továbbá a kereslet és a kínálat növekedése éves összevetésben.

Az ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 37 ezer eladó használt lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 10,3 százalékos emelkedést jelent. A kínálatbővülés mellett a kereslet is fokozódott az ingatlanhirdetési portálon: tavaly májushoz képest 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó használt lakások és házak hirdetéseire.

A szakember elmondta, hogy a járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon, másik oldalról pedig az állami lakásprogram új elemei – például a lakásfelújítási program és a csok-os vásárlók illetékmentessége – támaszt ad a keresletnek. Emellett pedig a pandémia alatt elhalasztott lakásvásárlások pótlása is hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez.

(Borítókép: MTI)

További híreink