Káosz uralkodik a spanyol menekültügyi hivatalban

Hírek
Nem bírja az egyre növekvő nyomást a hispán menekültügyi hivatal (OAR, azaz Oficina de Asilo y Refugio) írja a mértéktartó spanyol lap, az El Mundo.

Több szakszervezet is felhívta a spanyol kormány figyelmét, hogy az OAR az összeomlás és a túlterheltség szélén áll. Ennek oka feltehetőleg az olasz kormány keményebb fellépése és a szocialista madridi vezetés lehet, ugyanis a menedékkérők száma drasztikusan megugrott.

A humanitárius válság kialakulásának egyik jele, hogy több mint hatvanötezer menedékkérelem torlódott fel, és már csak 2020-ra lehet időpontot foglalni a hivatalban.

A belügyminiszter arról tájékoztatta a helyi ombudsmant, hogy megemelik az OAR dolgozók létszámát, mostantól 291 közalkalmazott fogja segíteni a menekültügyi eljárás lefolytatását.

A spanyol kormány emellett új informatikai rendszerről is gondoskodni fog, hogy feloldja az eszkalálódó humanitárius válságot.

A menekültügyi kérelmek növekedése és az európai trendek türkében nem meglepő a populista VOX átütő sikere az andalúziai regionális választáson.

 

Borítófotó: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Almeria kikötőjébe a Salvamento Spica spanyol mentőhajón 2018. november 22-én. A spanyol rendszer viszont már nem bírja a  túlkínálatot a bevándorlókból (MTI/EPA/EFE/CARLOS BARBA)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink