Kanyaróoltási-kampány indult Romániában

Hírek
Szerdán tesz jelentést Florian Bodog egészségügyi miniszter a kormányfőnek a romániai oltóanyag készletről és az ellátandó gyermekek számáról.

Az egészségügyi és a belügyi tárca a múlt héten indított felvilágosító kampányt, illetve kérte a megyéket, hogy azonosítsák azokat a kilenc hónap és kilenc év közötti gyerekeket, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen.

Romániában tavaly szeptember óta kanyarójárvány van. Az eddigi adatok szerint több mint nyolcezer személy betegedett meg, de 31 halálos áldozat is van. Becslések szerint 180 ezer gyermek nincs beoltva kanyaró ellen. Az egészségügyi miniszter mindeddig úgy vélekedett: a szülőket nem lehet kötelezni, hogy beadassák gyermeküknek az oltást, viszont erről írásban kell nyilatkozniuk a háziorvosnak. A hatóságnak számon kell tartania a beoltatlan gyermekeket, hogy veszély esetén közbeléphessenek.

A romániai kanyarójárványt egyfelől az oltóanyag-ellátásban mutatkozó hiány okozta, másfelől az, hogy sok szülő megtagadta a vakcina beadatását, miután közéleti szereplők oltásellenes kampányt folytattak. Egyiküket, egy moldvai-bukovinai fogorvost Suceava megye közegészségügyi igazgatósága kedden fel is jelentette az orvosi kamaránál. Azt kérik, hogy tiltsák el szakmája gyakorlásától, mert élő tévéműsorban az oltóanyagot a gyermekek életét veszélyeztető, ártalmas anyagnak minősítette. Egyelőre a romániai orvosi kamara nem reagált a feljelentésre, de Florian Bodog miniszter már több ízben megnyugtatta a szülőket, hogy a bukaresti minisztérium által megvásárolt oltóanyag teljesen biztonságos.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink