Kanada is fizetésre kötelezi a Facebookot

Hírek figyelo.hu

A Reuters beszámolója szerint csütörtökön Kanada bejelentette, hogy a Facebookot fizetésre kötelezi a helyi sajtóorgánumoktól átvett hírtartalmak után.

Az ország döntése újabb frontot nyithat a multinacionális cég és a nemzeti szabályozások háborújában.

Ahogy VG.hu is beszámolt róla, Ausztrália is hasonló médiapiaci szabályozást lengetett be a héten, a közösségi platform mögött álló cég válaszul pedig kvázi letiltotta a szigetországot a hírpiacról.

Az amerikai technológiai óriás közölte, hogy az ausztrál kiadóknak ezentúl tilos bármilyen tartalmat megosztaniuk vagy közzétenniük oldalain, ezzel egy időben pedig az ausztrál közönség a nemzetközi hírpiacról származó tartalmat sem érheti el és oszthatja meg.

A kanadai kormányzat döntése sem légből kapott: az ország médiapiacát súlyosan megviseli, hogy a Facebook és társainak egyre nagyobb befolyásával a médiafogyasztói trendek is drasztikus keretek között formálódnak át.

Állami becslések szerint évente 620 millió kanadai dollártól esnek el a szerkesztőségek azzal,

hogy a közösségi média nem vállal jogdíj-kötelezettséget a hírszolgáltatók tartalmainak átvétele után. Az igazságos megadóztatás csak Kanadában 700 újságíró karrierjét – az összes háromezerből – mentheti meg.

(Borítókép: Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink