Kamatvágást várnak a piaci elemzők a jegybanktól

Hírek vg.hu
Ténylegesen is megkezdődhet a lazítás a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésén, ahol várhatóan 100 bázisponttal csökken az irányadó kamat – olvasható a Világgazdaság elemzésében.

Három év után először csökkenhetnek a kamatok, a Világgazdaság elemzése szerint a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésén várhatóan 100 bázisponttal csökken az irányadó kamat.

A lapnak Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője elmondta, az MNB az elmúlt hónapban tapasztalt kommunikációs fordulattal, majd a kamatfolyosó szűkítésével új fázisba léptette a monetáris politikát: a következő időszakot már a monetáris politika normalizációja jellemezheti, amennyiben nem lesz semmilyen váratlan esemény, amely azt megakadályozza.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke korábban a Világgazdaságnak adott interjújában már meglebegtette a monetáris kondíciók lazítását, miután a nemzeti bankban is úgy ítélik meg, hogy beértek az eddigi szigorító lépések és a kockázati környezetben a szélsőséges forgatókönyvek kiárazódtak. Ennek megfelelően a monetáris tanács legutóbbi ülésén szűkítette a kamatfolyosót, de a kamatokhoz, legfőképpen az egynapos betéti eszköz kamatához nem nyúlt.

Regős Gábor szerint kedden erre is sor kerülhet, a kérdés csak az, hogy ennek a mértéke 50 vagy 100 bázispont lesz. A szakértő a piaci várakozásoknál gyorsabb ütemű lazítást nem vár, hiszen az kellemetlen meglepetést okozna a forint árfolyamában, ami a jelenlegi piaci környezetben nem kívánatos.

A lazítás ellen szól ugyanakkor, hogy az uniós források tényleges folyósítása még nem kezdődött meg, bár voltak már olyan részmegállapodások, amelyek azt előmozdítják. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint megkezdődhet a tényleges kamatvágási ciklus, aminek a végén az utolsó negyedévben összeérhet a két kamatszint, majd az év végén az alapkamat is mérséklődhet 100 bázisponttal. Egyúttal figyelmeztetett, hogy továbbra is erős az árnyomás a gazdaságban, áprilisban 25 százalék közelében alakult a maginfláció. A bázishatás augusztus-szeptembertől erősödik tovább, és ez önmagában is lefelé szorítja majd az inflációt, azonban a csökkenés várhatóan igen lassú lesz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink