Kamatvágási bombát robbantott az amerikai jegybank

Hírek Figyelo.hu / MTI

Az amerikai jegybank (Fed) részéről utoljára 2008-ban volt példa ekkora kamatvágásra, mint a maira – olvasható a Világgazdaság hírében. Az amerikai jegybank

mintegy ötven bázispontos kamatvágást hajtott végre

– derül ki a Marketwatch adataiból –, a koronavírus okozta károk enyhítésére.

A Fed március 18-án tartja kétnapos kamatdöntő ülését, de már hétfőn találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a Fed korábban, akár már a héten rendkívüli kamatcsökkentést hajthat végre a koronavírus kedvezőtlen hatásainak az enyhítése céljából.

Mintegy fél órával a Fed kamatcsökkentésének bejelentése előtt fél százalékot meghaladó mínuszban indítottak a New York-i tőzsdék, majd a 16 órakor ismertetett kamatcsökkentés hatására szinte azonnal csaknem egy százalékos pluszba lendültek át a tőzsdemutatók.

Az indexek kezdeti lejtmenetét az a befektetői csalódottság váltotta ki, hogy a G7-ek pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek tőzsdenyitás előtt kiadott közös közleménye nem fogalmazott meg semmi konkrét intézkedést a koronavírus gazdaságot romboló hatásainak a mérséklése kapcsán. A dokumentum aláírói csupán általánosságban fogalmaztak, jelezték, hogy készek bevetni minden fiskális eszközt, ha a koronavírus miatt romlana a globális gazdaság helyzete.

 

Borítókép: magic pictures, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink