A jegybank lezárta a kamatemelési ciklust

Hírek Tóth Balázs - Járdi Roland
A várakozásoknál nagyobb mértékben, 13 százalékra emelkedett a jegybanki alapkamat a korábbi 11,75 százalékról, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa emellett 12,50 százalékra emelte az egynapos betéti, valamint 15,50 százalékra az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatát. Az MNB várhatón szintén 13 százalékra emeli az egyhetes betéti kamatot a csütörtöki tenderen.

Nincs értelme tovább emelni a két számjegyű alapkamatot – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően, miután bejelentette, hogy véget ért a 16 hónapja elindított kamatemelési ciklus, ezzel 13 százalékon tetőzik a hazai alapkamat. A monetáris tanács keddi ülésén ugyanis a piac által nem várt szintre, 125 bázisponttal emelte az alapkamatot.

A jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, továbbra is az infláció ellen küzd az MNB. A fogyasztói árak emelkedésének üteme csak jövőre kezdhet lassulni, a toleranciasáv szélére azonban csak 2024-ben érhet a fogyasztói árindex. Matolcsy György megismételte, amit a közgazdász-vándorgyűlésen mondott, hogy a 2020-as évtized emlékeztet a 70-es évekre, amikor az alacsony növekedés magas inflációval párosult. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank elsőként ismerte ezt fel, ami elmondható a FED-ről is.

A jegybank elnöke szerint ezért emelték a legmagasabb szintre az alapkamatot. Hozzátette, hogy most egy sor kihívás párosul az inflációval, mint a folyó fizetési mérleg, illetve a költségvetés hiánya. A jegybank a pénzügyi stabilitást is figyelembe veszi a monetáris politikai döntéseknél – tette hozzá.

Egyre erősebb árleszorító hatás

Virág Barnabás, a jegybank alelnök közölte, hogy a monetáris tanács elfogadta az új, szeptemberi inflációs jelentést, amelyből kiderül, hogy a fogyasztói árak a következő hónapokban is emelkedő pályán maradnak, viszont 2023-tól az árleszorító hatás egyre erőteljesebb lesz. Hangsúlyozta, a monetáris szigorítás tovább folytatódik, hogy az inflációs várakozásokat továbbra is lehorgonyozzák. A szigorú monetáris kondíciók fennmaradnak, a likviditás szűkítés és a monetáris transzmisszió további erősítése marad a jegybank monetáris politikájának fókuszában, ennek érdekében az MNB kész tovább lépésekre – jelezte Virág Barnabás.

A jegybank alelnöke rámutatott: idén 13,5-14,5, míg jövőre 11,5-14 százalék között várható az éves átlagos infláció. A gazdasági növekedés idén 3,5 és 4,5 százalék között, 2023-ban pedig 0,5-1,5 százalék között valószínűsíthető az alelnök szerint.„Magyarország megnyerte az elmúlt évtizedet, ami lehetőséget teremtett arra, hogy megnyerjük a Covid elleni a háborút. Most a tét az, hogy megnyerjük a 2020-as évtizedet. Ehhez tudjuk a kulcsot, ami egy intenzív felzárkózási pálya, de el kell kerülni az olyan növekedést, ami az eladósodásból és hitelből származik” – mondta a sajtótájékoztatón Matolcsy György.

Cél a likviditásszűkítés

Virág Barnabás alelnök kitért arra is, hogy a friss inflációs előrejelzés szerint várhatóan 2024 első felében tér vissza a fogyasztói árak emelkedésének üteme a jegybank tolerancia-sávjába. A gazdasági növekedés érdemben lassulhat a korábbi várakozásokhoz képest, ez jelenik meg az MNB friss prognózisában is. A monetáris transzmisszó hatékonyságának javítása érdekében az MNB újabb intézkedésekről is dönthet, melyekkel a monetáris kondíciók tovább szigorodhatnak – hangsúlyozta a jegybank alelnöke. Az MNB tovább szűkíti a likviditást, az eredetileg tervezett 1800 milliárd forinttal szemben 2700 milliárd forintot kötnek le. A jegybank új diszkont kötvényének futamideje egy hét lesz, a kamata pedig megegyezik az alapkamattal. A bejelentett hosszú futamidejű betéti eszközt pedig két hónapos futamidővel indítják, így az év végi likviditáskezelést segítik elő. Később ezt a futamidőt fokozatosan felemelik három hónapra.

Virág Barnabás elmondta: az MNB devizatartalék-megfelelése stabil, a 36,5 milliárd eurós tartalék érdemben magasabb a leggyakrabban említett rövid külső adósság állományánál. Ezen felül nagyon sűrű swap- és repohálózattal rendelkezik az MNB, ennek nagyságrendje több mint 10 milliárd euró, ami további komoly erő.

TÓTH BALÁZS – JÁRDI ROLAND

Borítókép: Matolcsy György, a jegybank elnöke. (Fotó: Czeglédy Zsolt/MTI)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink