Kamat- és költségmentes hitelt vehetnek fel a sertéstartók

Hírek Helmeczi Zoltán
A takarmányárak drasztikus emelkedése és a piaci nehézségek miatt a sertéságazatnak nyújtott intézkedéscsomag újabb eleme válik elérhetővé; az erre vonatkozó miniszteri rendelet már meg is jelent – közölte az Agrárminisztérium (AM).

A sertéstartók számára az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel-konstrukció és az MFB Agrár forgóeszközhitel-program 2020 keretében január 1. és június 30. között újonnan felvett kölcsönökhöz százszázalékos kamat- és kezességidíj-támogatást, valamint a hitelek megkötésével, fenntartásával kapcsolatban felmerülő, előre meghatározott költségek teljes összegére vonatkozó támogatást nyújt az agrártárca. A hitelkérelmeket a Kavosz koordinálásában működő regisztrálóirodákban lehet benyújtani, előreláthatóan január első hetének második felétől.

A hitel összege a vállalkozás tenyészetében lévő állatok mennyiségéhez igazodik:

számított átlagos állategységenként legfeljebb ötszázezer forint.

A támogatással az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel esetében a kkv-minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, hároméves lejáratú; az MFB Agrár forgóeszközhitel-program 2020 esetében a nagyvállalatok és a kkv-k maximum 150 millió forint összegű, hatéves futamidejű – azon belül hároméves türelmi idejű –, kamat- és költségmentes forgóeszközhitelhez juthatnak – tájékoztatott az AM.

Tragikus napjait éli a román sertésipar

(Borítókép: Zalai Hírlap / Szakony Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink