Kallós Zoltán kapta meg az Europa Nostra közönségdíját is

Hírek
Csütörtökön válaszúti otthonában veszi át az elismerést

A kulturális örökségvédelem terén legrangosabbnak számító uniós elismeréssel, Europa Nostra-díjjal tüntették ki a 91 éves erdélyi magyar néprajzkutatót, népzenegyűjtőt, az interneten leadott szavazatok alapján pedig az Europa Nostra közönségdíját is megkapta – a döntésről április elején szereztünk tudomást, május 15-én, hétfőn a finnországi Turkuban a közönségdíj odaítélését is bejelentették. 

Kallós Zoltán egyike a 20. század legkiemelkedőbb és legsikeresebb magyar népzenegyűjtőinek. „Arra áldozta életét, hogy megmentse és továbbörökítse a Kárpát-medencében élő különböző népcsoportok, közösségek kultúráját – elszántsága és lankadatlan munkája révén ezt az egész világ számára láthatóvá tette. Kallós Zoltánt a nehéz idők, emberpróbáló politikai körülmények sem tántorították el, bátor munkája több mint méltóvá teszi őt erre a díjra” – mutatott rá a zsűri.

A kulturális örökségvédelem terén végzett munkáért a több mint kétszáz jelölt közül idén tizennyolc országból huszonkilencen kapták meg a rangos kitüntetést. A kétszeres Kossuth-díjas néprajztudóst Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölte az uniós elismerésre. 

„Ma – amikor Európának több társadalmi problémával is szembe kell néznie, a kultúrának létfontosságú szerepe van abban, hogy segítsen felhívni a figyelmet közös történelmünkre és értékeinkre, illetve elősegítse a tolerancia, a közös megértés és a társadalmi kohézió fejlődését” – mondta még áprilisban Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, aki május 18-án személyesen keresi fel Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel együtt Kallós Zoltánt válaszúti otthonában.

A Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató családi házát és birtokát az általa 1992-ben létrehozott Kallós Zoltán Alapítványra bízta, itt szervezik azóta is bentlakásos rendszerben a mezőségi szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását, ugyanitt található a Kallós Zoltán gyűjteményéből összeállított népművészeti múzeum és évente számos népzenei tábort szerveznek.

„Tizennégyezer népzenei alkotást gyűjtöttem, Bartóknál is többet, szokták mondani azok, akik nagyon akarnak dicsérni, ezzel a számmal állítólag meghaladtam az összes magyar néprajzkutató teljesítményét. És ehhez vegyük hozzá a néprajzi tárgyakat, melyekből a válaszúti múzeum tizenhat termében nyílik állandó kiállítás június 2-án. Most dolgoznak a lányok a rendszerezésen. Többségük XIX. század végi, XX. század eleji mezőségi, kalotaszegi, moldvai magyar anyag. Felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Eddig ládákban lapultak. Amikor Orbán Viktor Válaszúton járt, megígérte, hogy az alapítvány kap pénzt a múzeum bővítésére. Most ebből sikerült megduplázni a kiállítóteret. Lesz egy kis kávézónk is, ahol a vendégeket leültethetjük, megkínálhatjuk, szóval érdemes kijönni majd. Megnézni” – nyilatkozta nemrégiben a maszol.ro hírportálnak Kallós Zoltán. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink