Júniusban is nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Hírek
Júniusban a nyers adat szerint 4,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az idei első félévben 5,7 százalékkal nagyobb volt a naptárhatástól megtisztított forgalom, mint a múlt év azonos időszakában. Az első negyedévi 6,6 százalék után a másodikban 5,0 százalékos volt a növekedés.

Forrás: KSH

A KSH gyorsjelentése szerint júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,2 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,1 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal emelkedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,7 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), az iparcikk jellegű vegyes (7,8 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (7,1 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (0,9 százalék). A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk- (mínusz 1,0 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben (mínusz 0,7 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 7,4 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,8 százalékkal emelkedtek.

 

Borítókép: Vásársor a 29. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon Kapolcson 2019. július 19-én. (MTI/Bodnár Boglárka)